Проф. Илко Гетов: 82 ваксини се обсъждат в Европейската агенция по лекарствата

Ваксините с РНК технологии лесно се пренастройват за новите мутации

15.02.2021 | 19:00 Редактор: Таня Харизанова

„Ваксините, които до тук са разрешени, вкл. и тези, които в момента се обсъждат, преминават пълна оценка на качество, ефикасност и безопасност, но по т.нар. поетапна оценка. Когато производителят е готов с данните, той ги предоставя на експертите на агенцията с цел да не се бави процеса“. Това каза в предаването „Опорни хора“ проф. Илко Гетов, представител за България в Европейската агенция по лекарствата, по повод закъсняването на ваксините.

По повод разрешаването за ползване на ваксината „Спутник V”, проф. Илко Гетов заяви:

„По отношение на руската ваксина. Първо, тя се състои от две различни дози, т.е. две различни аденовирусни частици, които ще бъдат прилагани. На този етап е приключила научната консултация за нея и очакваме подаването на формалното заявление за разрешаване за употреба. Кога ще стане това – зависи изцяло от руската страна. Иначе, Европейската агенция, общо в списъка на ваксините, които се обсъждат и за които е дадена научна консултация, са 82“, каза експертът.

„Дали има успеваемост или не една ваксина, на този етап не може да се твърди, тъй като данните, предоставени от клинични изпитания са твърде малко. Т.е. в момента текат клинични изпитания и в САЩ, и в Южна Африка, специално насочени към популацията над 65 г. Надявам се в рамките на месец март да имаме официална информация за това, каква е ваксиналната ефикасност“, уточнява прфесорът.

„Излязоха някои научни публикации, че тази ваксина при възрастни пациенти над 65 г. се постига над 76 % ефикасност. Останалите до 100 не означава, че ще се разболеят, а дори да се разболеят, ще прекарат много леко вирусната инфекция и много рядко ще стигнат до хоспитализация. Причината да се разреши тази ваксина без тези данни е това, че има потребност общественото здраве от инструмент да го защити. АстраЗенека бяха доста напред в разработването на ваксината. Те бяха първите, които започнаха да тестват ваксината върху хора“, коментира проф. Илко Гетов.

Как ще реагират ваксините на новите щамове? „Не са правени такива проучвания. Мога да кажа, че ваксините, базирани на информационна РНК технология, могат лесно да се пренастроят за т.нар. нови мутации, те не са щамове“, уточни разликата проф. Илко Гетов, представител за България в Европейската агенция по лекарствата.

Цялото интервю гледайте във видеото!

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
1-n
преди 3 години
82 ваксини...горките, че се изгарбат от работа, баси Сигнализирай за неуместен коментар