България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво да направим, за да избегнем катастрофи като тази на "Струма"?

Диана Русинова е категорична, че на първо място е важно поведението на водачите

04.02.2021 | 07:58 Редактор: Ралица Братанова

Четирима души пострадаха след верижната катастрофа на АМ "Струма" между 5 коли и 2 микробуса. Това не е първата голяма верижна катастрофа по пътищата у нас. Гъстата мъгла обикновено е сочена като причина за повечето от тях. 

"Трудно е да се предвиди мъглата къде ще падне и къде ще отиде. Въпросът е какво ние да направим повече от това, което сме направили, за да избегнем подобни гледки през 1-2 години", коментира Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики в "България сутрин".

По думите ѝ има няколко компонента, на които трябва да обърнем внимание.

"На първо място имаме поведението на водачите и хората. Би следвало всеки да знае, че в автомобила има бутон, който като се натисне, специален фар светва. Виждала съм, че много водачи не го използват", посочи Русинова.

Според нея на второ място е интелигентната система, предупреждаваща за мъгла, за която се твърди, че е работила по време на инцидента на "Струма".

"Тук имаме един проблем. На 14 февруари 2020 г. сложихме един нов пътен знак, който имаме право да използваме само на електронни табла и той ни предупреждава, че отиваме към мъгла. Въпросът е дали водачите всъщност знаят този знак какво означава", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че се работи институционално да се внедри още един метод за безопасност - сфери, които се поставят като маркировка отстрани на пътното платно и знак, който казва "3 сфери - нормална видимост, 2 сфери - карате с по-ниска скорост, 1 сфера - още по-ниска скорост".

"Даваме много пари за пътни магистрали, но продължаваме да даваме най-малко от всички останали - работим с най-ниските цени на километър. Хем искаме да ни е евтино, хем искаме да е добре направено. Няма как да се получи", категорична бе Русинова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК