България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ректорът на ТУ-София: Онлайн средата не е подходяща за инженерното обучение

Необходима е творческа обстановка, заяви проф. дн инж. Иван Кралов

03.02.2021 | 08:56 Редактор: Тодор Петров

Утре учениците се завръщат в училище, но студентите остават на онлайн обучение. Техническият университет в София е едно от най-големите ни висши училища.

"Инженерното обучение не е подходящо да бъде извършвано изцяло в електронна среда. При нас голяма част от обучението се провежда в лабораторна база. Необходима е творческа обстановка, работим с много апаратура. Всичко това предполага присъствено обучение. Не може да не отчетем и опасността - здравето е най-важно", коментира ректорът на ТУ-София проф. дн инж. Иван Кралов.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че наличието на студенти в лабораториите и веднага след това онлайн обучение създава проблеми. Не е възможно стиковането, смята инж. Кралов.

"Имаме проблеми с чуждестранните студенти, голяма част са затруднени да дойдат за присъствено обучение. Надяваме се най-скоро да се върнем към присъствено обучение - това го желаят студентите и голяма част от преподавателите", подчерта ректорът на Техническия университет.

От думите му пред Bulgaria ON AIR стана ясно още, че очакват да преминат на присъствен режим през пролетта, но това е под условие.

"Техническите предизвикателства до голяма степен са преодолени. Въпросът е, че желаем нашите възпитаници да придобият умения, които стават на място. Ще бъдат компенсирани със засилено присъствено обучение и удължени сесии. Голяма част от тях са дошли да станат истински специалисти и тази мотивация ще даде резултат да се върнат в лабораториите и залите", заяви ректорът.

Според него оценките от последната сесия съответстват на тези от предходните години, като има леко завишение, но не е ясно дали някои студенти използват нерегламентирани методи.

"Няма да се върнем към някогашното класическо присъствено обучение. Ще има онлайн обучение, което ще ни позволи да намалим присъствените часове. Ще се фокусираме върху уменията да изграждаме създатели", проф. Кралов.

В следващите дни в ТУ-София ще бъде създаден мобилен пункт за ваксиниране. Около 700 човека - 45% от преподавателите и служителите, са се записали за ваксиниране.

Университетът разполага със 145 хигиенисти, които се грижат за дезинфекцията - те също са включени в списъците за ваксиниране. Провеждат се и тестове за коронавирус сред преподаватели и персонал, които са за сметка на висшето учебно заведение.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

5
0 rate up comment rate down comment 0
Гошо от ТУ
преди 4 седмици
Организацията онлайн е тотал щета. Не записвайте докато не свърши пандемията, иначе горите пари! Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
Златка
преди 4 седмици
Обучението в електронна среда не е подходящо, тестове за изпитите нямат нищо общо с лекциите, които са проведени онлайн. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Жоро от Ту
преди 4 седмици
За съжаление не можем да гледаме машини от 70-те години онлайн. А онлайн обучението не е подходящо за ИТ специалистите. Така студентите не могат да си губят времето в пътуване до ТУ. Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 1
Студент в ТУ
преди 4 седмици
Здравето на всички е най-важно. В никакъв случай не е проблем дистанционното обучение и в никакъв случай не получаваме по-малко знания. Голяма част от студентите работят и редовната форма на обучение им създава големи трудности с това да успяват да са в университета цял ден и в същото време да са на работа. По-голямата част от обучението е теория и не е проблем да се провежда отдалечено. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 4 седмици
Всичко си има предимства и недостатъци. Със сигурност не е добре за доста области, но когато става въпрос за теория не е проблем! Сигнализирай за неуместен коментар