Проф. Витанов: Ваксини ще има, но ще намерим ли достатъчно хора да се ваксинират

През есента може достигнем 70% имунизирани, смята математикът от БАН

02.02.2021 | 21:45 Редактор: Ивет Арабова

Над милион и половина българи биха се ваксинирали срещу Ковид-19, а 43% не биха. Това сочат данните от проучване на "Тренд". С темповете на ваксиниране у нас - кога ще достигнем заветните 70%? 

"Досега имаме доставка на малко количество ваксини. Февруари ще дойдат няколкостотин хиляди. Помнете ми думата, тогава ще говорим дали ще намерим достатъчно хора, които да се ваксинират. Ваксинацията в България ще върви много по-бързо", каза математикът от БАН и Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в предаването "Денят ON AIR".

По негово мнение хората, които са се срещнали с вируса, са 18-20%.

"В мрежата полетяха изказвания, че не мога да смятам. 2 млн. човека ги няма в България, така че смятаме 18-20% от 5 млн. От тях 70% са 3,5 млн. души. За да ги ваксинираме, ни трябват 7 милиона ваксини, а до края на годината са поръчани 18 млн.", обясни математикът.

Според него, ако има достатъчно желаещи, след края на лятото ще започне да се усеща, а есента ще достигнем 70% ваксинирани. Той бе категоричен, че в момента сме доста далеч от естествения стаден имунитет.

"Следим 116 параметъра за България. Преди 2 седмици казах, че ще започне плавно повишаване - ето, че го има. Въпросът е да не прехвърляме 1 500 заразени. Мерките се отпускат, това ще доведе до повишаване. Когато достигнем 1 500, всичко зависи от действието на активните елементи - правителството, НОЩ, министерствата, народа", подчерта проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че след май се очаква броят на заразените на ден да намалее заради атмосферните условия и масовата ваксинация.

"При учениците трябва да се внимава, МОН предприема вълнообразната тактика - 2 седмици на училище, 2 седмици почивка. По-голямото пренасяне на заразата идва от неспазването на мерките от други хора, не от учениците, но все пак и те са един голям фактор. Ако успеем с умело управление да задържим под 1 500 случая на ден до края на февруари, има шанс третата вълна да я ударим с масовата ваксинация март и април месец", отбеляза математикът от БАН.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Иванов
преди 3 години
Никой за никъде на бърза в тази дуържава, нищо адекватно не се прави!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Мел турмей
преди 3 години
Този шут до кога ще бълва глупости??какви ваксини като ние тр да усвояваме всяка пратка която пристига!! По 105 ваксини ли получаваме,кога ще ги има?!!!когато умрат още 10 000 души ли? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Къде пише че шалове и шлемове се забраняват ако може да се поясни понеже малко е странно звучи това Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
А ако се окаже, че ваксините са различни? Сигнализирай за неуместен коментар