Локалните ваксини под формата на спрей - бъдещето в борбата с Ковид-19

Д-р Румен Хичев посочи, че фармацевтичните компании актуализират ваксините си

02.02.2021 | 14:08 Редактор: Ралица Братанова

Настоящите ваксини срещу Ковид-19 не са толкова ефективни спрямо южноафриканския вариант на заразата. Това заяви д-р Румен Хичев, който е ръководител на група в кризисния щаб на американското здравно министерство.

И уточни фармацевтичните компании работят по създаването на актуализирани ваксини, както и локални - под формата на спрей.

"Засега южноафриканският вариант изглежда по-опасен, защото има по-малък процент на покритие от до сега циркулиращите ваксини", коментира д-р Румен Хичев.

Уточнява, че вирусът създава милиарди мутации за кратко време. 

"Вирусът мутира и новите варианти се появяват в страни, където се пренебрегваха мерките - Великобритания, Бразилия, Южна Африка, където от самото начало имаше недоглеждане и пренебрегване на опасността", допълни той.

А сегашните ваксини не са толкова ефективни към новите варианти. За това се разработват актуализирани ваксини.

"Със сигурност Pfizer, Moderna работят върху експресно развитие върху актуализирана ваксина. В момента разработват тези актуализирани варианти. Те ще покрият всички варианти, които циркулират в момента, а дали ще покрият бъдеши мутации е трудно да се каже", уточни д-р Хичев.

Хората, които се имунизират обаче, не могат да кръстосват различни ваксини.

Самият д-р Хичев се е ваксинирал с ваксината на Pfizer/BioNTech. Въпреки че е твърдо "за" новия вид ваксини – РНК, той тврди, че скандалът с AstraZeneca не е на базата на фармацевтична война. 

"Установи се, че по-малката доза дава по-висока ефикасност, което беше установено по емпиричен начин, а не на базата на предварителни проучвания, което не говори добре за научния подход при планирането на клиничните проучвания", посочи д-р Хичев.

И уточнява, че ако човек няма достъп до други ваксини, по-добре с тази отколкото без никаква.

Мерките ще се запазят, докато не се създаде по-достъпен вариант на имунизация, какъвто са локалните ваксини под формата на спрей за горните дихателни пътища. 

"Именно там е входната врата и една локална секреторна ваксина под формата на спрей може да създаде локален имунитет", смята той.

Д-р Хичев е категоричен, че вероятността веднъж завинаги вирусът да изчезне е практически нулева. Трябва да се научим да живеем с него, а не да умираме от него.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Чакаме да ги видим тези спрейчета Сигнализирай за неуместен коментар