В ЕС срещу Ковид-19 са ваксинирани около 12 милиона души

От ЕК съобщиха също, че досега в блока са били доставени 18,5 милиона дози ваксини

01.02.2021 | 23:21 Редактор: Юлия Христова
В ЕС срещу Ковид-19 са ваксинирани около 12 милиона души

Досега в Европейския съюз срещу Ковид-19 са ваксинирани около 12 милиона души, съобщи пред комисията по бюджет на Европейския парламент директорът на отдела по здравеопазване на Европейската комисия Сандра Галина.

Тя отбеляза, че досега са доставени над 15 милиона дози от ваксината, като този месец се очаква бройката да нарасне до 33 милиона, а през март - до 55 милиона дози. По нейните думи до края на лятото ЕС ще разполага с ваксините, необходими за имунизирането на 70 на сто от общо 447 милиона пълнолетни европейци.

Междувременно от ЕК съобщиха също, че досега в блока са били доставени 18,5 милиона дози ваксини срещу Ковид -19, основно от Pfizer, съобщи говорител на комисията, цитиран от БТА. По неговите думи до септември ще бъдат доставени около 600 млн. дози, от които 500 млн. от същия производител и около 100 млн. от Moderna.

Той добави, че от средата на февруари се очаква доставките на одобрените в ЕС ваксини да следват предварителните графици. Говорителят отбеляза, че графиците са част от поверителните данни в сключените от ЕК предварителни споразумения с производителите, затова не може да даде по-подробна разбивка.

По неговите думи в следващите седмици може да се очаква ускоряване на производството, след като от началото на годината постоянно се съобщава за трудности в снабдяването. Говорителят уточни, че крайните количества, които се очаква да бъдат получени в ЕС, няма да бъдат по-големи от посочените в споразуменията.

Цялата статия четете на investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК