Забрана за износ на ваксини от ЕС: Великобритания отчита спад на заразените

"Ройтерс" разкри още един скандал с ваксината на "AstraZeneca"

01.02.2021 | 20:30 Редактор: Юлия Христова

Великобритания отчете, че заболеваемостта в страната намалява леко, но мерките остават. Части в Австралия, в които живеят 2 милиона души, са в локдаун заради eдин-eдинcтвeн cлучaй нa кoрoнaвируc. А агенция "Ройтерс" разкри още един скандал с ваксината на "AstraZeneca".

Доброволците, участвали в изпитания на ваксината, не са били уведомени, че е допусната грешка при дозирането им. Около 1500 души получили половин, вместо цяла доза. От "Оксфорд", откъдето съвместно с компанията "AstraZeneca" са разработили ваксината, твърдят, че това не представлява риск за участниците. А на фона на напрежението между Европейската комисия и AstraZeneca, Брюксел реши ваксини, произведени на територията на съюза, да се изнасят за трети страни, каквато е Великобритания, само след разрешение. Това ще важи за първите три месеца на годината и за компаниите, с които блокът е сключил договори за доставка. 

Все пак "AstraZeneca" ще достави ваксини седмица по-рано и с 9 милиона дози повече на Европейския съюз. "Pfizer" и "BionTech" също ще увеличат доставките си и обещаха 75 милиона допълнителни дози. Австрия стана втората държава след Германия, която реши да не поставя ваксината на "AstraZeneca" на хора над 65 години.

А заболеваемостта във Великобритания навлиза в плато и може би започва да спада, но въпреки това остава висока, и мерките не бива да бъдат отхлабвани прибързано. Това заяви британският премиер Борис Джонсън.

"Рискът е в това, че ако позволиш нещата да излязат извън контрол, за съжаление, може да се стигне отново до това заразата да започне да се разпространява бързо, преди да сме осигурили достатъчно ваксини за хората", каза Джонсън. 

Франция може да разреши употребата на руския препарат "Спутник" V, ако Eвропейската агенция по лекарствата го допусне.

В полунощ се очакваше третата поред изолация в Израел да приключи, но беше удължена. Новата мярка се налага увеличаващия се брой на заразените, въпреки ваксинацията. Ограниченията бяха нарушени от хиляди ултраортодоксални евреи, участвали в погребение на равин в Ерусалим. 

А депутатите гласуваха глобата за неспазване на правилата да се увеличи двойно - на 2500 евро.

Продължават и протестите срещу мерките за коронавируса в Европа. Над 600 души излязоха в Амстердам, там акциите не стихват, след като Нидерландия въведе вечерен час. В Унгария ресторантьори заплашиха, че ще отворят въпреки забраните. Хиляди протестираха и във Виена, въпреки че властите забраниха демонстрациите през уикенда. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК