България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Посланикът ни в Скопие: РСМ не отговори на България с толкова голямо желание за сътрудничество

Всички инструменти трябва да работят заедно - от историята до икономиката, заяви Ангел Ангелов

02.02.2021 | 09:04 Редактор: Юлия Христова

Съседските отношения между България и Северна Македония отбелязаха небивал прогрес след Договора за добросъседство и поредицата от съвместни прояви на лидери от двете страни. Две години по-късно прогресът е трудно откриваем, а на негово място са се настанили недоверие, нападки и целенасочени действия в ущърб на приятеля. 

"Основният проблем е, че договорът между нашите държави създаде рамка, че нещата ще се променят и ще започнем да се движим по нов път. За съжаление, въпреки добрата воля на нашата държава, отсреща не видяхме такова голямо желание за сътрудничество", каза в "България сутрин" посланикът на България в Скопие - Ангел Ангелов.

Той добави, че продължават да липсват български медии на местния пазар, за разлика от другите страни в региона.

По думите му ситуацията е такава, че всяка изречена буква А се допълва в медиите до Я.

"Ще се отнася до запаленото знаме, знаем, че трима души са арестувани и се води процес срещу тях", обясни дипломатът.

И увери, че ако наши съграждани се чувстват засегнати от това, че като български граждани са репресирани, могат да се обърнат писмено към посолството ни в страната, за да бъдат започнати някакви действия.

"Свръхемоцията прави нашата работа доста сложна. Трябва да мислим по-прагматично", допълни Ангел Ангелов за Bulgaria ON AIR.

"Всички инструменти трябва да работят заедно - от историята до икономиката. Този е подходът е, който е най-правилен", подчерта той. 

Посланикът ни е на мнение, че България е показвала добра воля по отношение на Република Северна Македония в годините, но страната ни има своя национална позиция, приета от Народното събрание с консенсус. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК