България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Стаматов: Всички ученици от 5 до 12 клас трябва да бъдат с маски

Може да се мисли за отмяна на матурите след 4 и 10 клас само за тази година, смята училищният директор

25.01.2021 | 08:19 Редактор: Тодор Петров

"Всички ученици от 5 до 12 клас трябва да бъдат с маски и това да не се подлага на съмнение. Да няма противодействие от най-различно естество, защото трябва да опазим здравето и живота на всички", заяви директорът на 119-о СОУ Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

А петиция в интернет е събрала близо 14 500 подписа на ученици, според които онлайн обучението не дава очакваните резултати и те нямат да могат да се явят на външно оценяване. Омбудсманът Диана Ковачева също подкрепи техните искания да отпаднат матурите след 4 и 10 клас.

"Почти 5 месеца преди края на учебната година е твърде рано да се говори за крайни решения. Външно оценяване би довело до моментна снимка на състоянието на образованието ни. Биха могли да се направят всички организационни опити за външно оценяване поне в 10 клас", коментира Стаматов по темата.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на просветата е на мнение, че учебните програми, които сме свикнали да критикуваме, могат да бъдат коригирани тъкмо чрез външното оценяване. 

"Държавните зрелостни изпити за 12 клас и националното външно оценяване след 7 клас са изключително важни. Миналата година само за тях се върнаха учениците от 7 и 12 клас - те преминаха доста успешно. Ако продължи тази пандемия по същия начин, в 4 и 10 клас би могло да се мисли за тяхната отмяна, но само за тази календарна година", каза още Стаматов в "България сутрин".

Той подчерта, че в 7 клас оценъчната система е по-благоприятна и учениците имат бонус при външното оценяване. А надеждите са през втория срок да се премине в присъствено обучение и част от натрупаните дефицити да бъдат преодоляни.

"Оценките най-вероятно са леко завишени, това е реалността в момента. Родители постоянно ме убеждават, че детето им знае много повече, но е оценено по-малко в онлайн среда, особено в 5 клас", призна Диян Стаматов.

По думите му има елемент на подсказване от родители, баби и дядовци при онлайн обучението, но примерът не е добър, защото детето получава лош старт.

Животът и здравето са най-важни и тази беше по-добрата от двете злини - да бъдем в дистанционна среда, категоричен е училищният директор.

От днес започва масово тестване на учителите с антигенни тестове за коронавирус. Голяма част от тях обаче не желаят да се тестват. Според Стаматов, ако сега някой негов колега не желае да се тества, то до края на март е възможно да му се наложи да го направи.

В 119-о училище желание за тестване са заявили около 50 учители, имат и около 60 преподаватели, които са преболедували заразата.

Към момента едва 23% от учителите са изявили желание да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19.

"23% може би изглежда малка група, но това е голяма група - около 30 000 учители. С начина, по който идват ваксините, ще бъде трудно реализирането изведнъж на всички желаещи 23%", отбеляза Стаматов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК