България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Учители се страхуват да се върнат неваксинирани в училище

Има нагласи колеги да си пуснат болнични или отпуска, съобщи Лилия Стоянова

25.01.2021 | 08:43 Редактор: Никола Симеонов

В началото доверието на учителите към ваксините беше 20%. В момента е нараснало на 30%. Този процент тепърва ще расте. Притеснява ги липсата на избор на ваксина. Това каза в ефира на "България сутрин" Лилия Стоянова, която учител и модератор на Facebook групата ''Учители за безопасно образование''.

"Много колеги преболедуваха още есента. Може би това е една от причините да не искат да се тестват. Този тест следва да се направи преди поставяне на ваксината, а все още няма график, кога ще бъдат направени първите дози. Учителите искат да се тестват преди това", добави Стоянова.

По думите ѝ сред колегите ѝ има тревога, защото условията на сигурност спрямо епидемичната обстановка не са се променили. Тя смята, че много тях се притесняват да се завърнат в училище. 

Преподавателят коментира и резултатите на учениците от онлайн формата на обучение. 

"Дори да има дефицити заради онлайн обучението, те биха могли да бъдат компенсирани. Няма разлика в резултатите на учениците. Тези, които са мотивирани, учат еднакво при присъствено и електронно обучение", заяви Стоянова пред Bulgaria ON AIR.

Самата тя не е преминала през заразата и смята да се ваксинира и изрази мнение, че връщането на учениците към присъствена форма на обучение на този етап трябва да бъде преосмислено. 

"Новият щам е много заразен и се разпространява много бързо. Има нагласи сред колегите, които ще си пуснат болнични или отпуска, защото ги карат да се върнат в училище преди да бъдат ваксинирани. Очаква се болните да нараснат. Учебният процес ще бъде компрометиран. Може да се окаже, че в някакъв момент няма кой да преподава и електронно. Смятаме отново да отправим исканията си към Министерството на образованието", каза още Стоянова. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК