България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Художник събра велики личности в уникален двуезичен албум

Дончо Дончев работи и с Лили Иванова

18.01.2021 | 09:22 Редактор: Искра Ангелова

Художник направи уникален двуезичен албум със 101 портрета на велики личности от всички времена. Той прави и портрет на Лили Иванова "Между двата свята", и то по нейна идея.

"Един нелеп инцидент ме върна към молива. За мен това е началото на всяка една рисунка, един от най-искрените материали. Това е едно откровение за мен. След този инцидент започнах да раздвижвам ръката си, започнаха да се трупат рисунките. Прицелих се към известни личности", каза художникът Дончо Дончев за "България сутрин".

Така те стават 101. В тях са включени хора на политиката, културата, технологиите.

"Това не е класация, а свободен избор. Началото е една ябълка, която е разрязана на две. И от нея започва Стив Джобс, забраненият плод, дървото на познанието. А хаштаговете са словесният изказ на тази история, а самият разказвач е моливът", допълни Дончев пред Bulgaria ON AIR.

Всяка една от личностите е добре проучена от Дончев, а изданието е двуезично.

"Сатирата е такъв вид изкуство, че тя търси истината. Тя заявява общочовешки проблеми, каквито има тук. За мен моливът е един от най-откровените материали, той е началото на всяка една рисунка, трудно може да бъде фалшифициран. Стремях се да намеря тъмното и светлото във всяка една личност. Пръстът ми беше в шина, 1/4 от рисунките са така нарисувани", каза още художникът.

Дончо Дончев разказа и за работата си с великата Лили Иванова.

"Тя ме потърси, не крия, че съм поласкан да направя един по-различен проект, който да илюстрира нейния свят. Това са доброто и злото. Кръговата композиция е моя любима тема. Отдолу е лошото, което има много лица - предателство, лицемерие, а отгоре са позитивно настроените души. Тя е в средата. За мен Лили Иванова е феномен", добави той.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК