Зрелищен фестивал: Художници творят изкуство от ледени блокове

Събитието се провежда в китайския град Харбин при засилени предпазни мерки

09.01.2021 | 16:21 Редактор: Ивет Арабова
Зрелищен фестивал: Художници творят изкуство от ледени блокове

37-ият ежегоден фестивал на снега и леда в Харбин продължава по план, макар и с модификации поради нови огнища на коронавирус наблизо, съобщава Си Ен Ен. Зимният фестивал, който е огромно събитие в североизточния китайски град Харбин в провинция Хъйлундзян, привлича туристи от цял Китай и света всеки декември и януари от 1985 г. насам.

Фестивалът, който продължава, както беше планирано, беше приветстван като знак за успеха на Китай в ограничаването и контрола на коронавируса. Много ограничения са премахнати в цялата страна, като жителите могат да пътуват свободно в границите на Китай, предава БГНЕС.

Сега обаче малки огнища в близките градове Шънан и Далиан доведоха до промяна в плановете. Докато фестивалът все още е отворен и посетителите могат да си купят билети за разходка и разглеждане на произведенията на изкуството от лед, събития и представления са отменени. Това включваше планирана групова сватбена церемония, която трябваше да се състои на 5 януари. Организатор на събитието потвърди промените пред Си Ен Ен.

"Всички посетители трябва да засилят предпазните мерки, да представят здравните си кодове, когато влизат в парка, да им се измерва температурата, да носят маски по всяко време и да се държат на разстояние от останалите в парка“, се казва в изявление, споделено в социалната мрежа на фестивала медийни страници на 29 декември.

Годишният фестивал е най-големият в света от този вид. Всяка година работниците вадят ледени блокове от река Сонгхуа, които художниците използват като материал за своите творения. Стремежът винаги е да се надмине предходната година, а акцентите на 2021 г. включват “кристален дворец”, напълно функционален “леден бар” с площ от 220 квадратни метра и умален модел на първия самолет в Китай, направен изцяло от сняг.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК