Тео Ушев - най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години

В анкетата участват 25 специалисти и историци от цял свят

08.01.2021 | 11:00 Редактор: Искра Ангелова

Талантливият Теодор Ушев оглави класацията за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години. За него са гласували водещи историци, куратори и критици от цял свят.

Международната анкета е организирана от кураторите на анимационния фестивал в Испания - Animac и културния център на Барселона. Критици, журналисти и фестивални директори от цял свят са посочили имената на най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век.

На първото място е българският аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев. Във Facebook самият той написа: "в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл."

Напълно заслужило признание, казва известният наш аниматор, режисьор и художник Надежда Славова.

"Той е взел най-доброто в крайна сметка - от нашата страна и от света", посочи аниматорът Надежда Славова.

При откриването на изложбата си в София през 2018 година Теодор Ушев каза, че очаква противоречиви реакции на своето творчество и не се притеснява от негативните мнения.

"Всеки вижда това, което иска, и това, което му дава успокоение, вълнение", сподели Тео Ушев.

В творческата си биография той има над 15 филма, донесли му над 200 международни награди, включително и номинация за Оскар за филма "Сляпата вайша".

Вижте повече в репортажа Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
ами...
преди 2 години
Не знам кой го е обявил , но все се бори , а Оскар няма. Значи има по-добри. Така , че ,, Посмали *** ". Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 2 години
Признанието което има не е за аматьор! Останалото е фашизъм.., за кой ли път в конската *** държава... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години