България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Каква е разликата между ваксините на Pfizer и Moderna?

"Ние сме от страната на тези, които са се презапасили", каза проф. Мира Кожухарова

11.01.2021 | 08:33 Редактор: Юлия Христова

Как ще повлияе пристигането на втората ваксина на американската компания Moderna и трайно ли е пречупена тенденцията на растеж на новозаразени в страната? 

Все пак има повече хора, които искат да се ваксинират, от тези, които не искат, защото в Сандански общинските съветници са имали силно желание за това. Планът трябва да се следва, а в учебните заведения да имат списък с желаещите. Веднъж отворен флаконът - категорично трябва да има петима души, за да не се хаби, предвид условията му за съхранение. Това каза в студиото на "България сутрин" епидемиологът проф. Мира Кожухарова. 

По думите ѝ хората, които правят ваксинацията, се запознати как да се случва това и при какви условия. 

"Ние сме от страната на тези, които са се презапасили. Това гарантира, че за хората в страните членки няма да има недостиг. Ваксината няма да дойде изведнъж, но не знам кога ще е това. Ще има 6-7 вида ваксини", подчерта епидемиологът.

Тя припомни, че при пристигане на определено количеството едната доза се запазва за второто поставяне. Когато дойдат повече дози, може нещата да тръгнат и по-бързо като процес.

"В момента няма възможност за избор, предвид количествата, които идват у нас. Реално няма и нужда от избор, сега двете ваксини са с еднакви показатели. Има една малка разлика в годините на тези, на които се поставят", допълни тя за Bulgaria ON AIR.

В имунологията няма проблем, ако се удължи периодът между първата и втората инжекция - не се отразява на изграждането на имунитета. При ваксината на Pfizer е отразено, че паузата между двете дози трябва да е минимум 21 дни.

"Обикновено след първа доза не е изключено да се зарази човек заради все още слаб имунитет. Трудно може да докажете, ако сте преболедували Ковид-19, но нямате документ. Рано е да се говори за имунизационни паспорти, защото не е ясно колко продължава изграденият имунитет. Трябва да мине определено време и да имаме наблюдения дали е 6 месеца, 2 години или колко точно", каза проф. Мира Кожухарова.

При следващата вълна, която е неизбежна, броят на заразените и тежките случаи ще е по-малък, защото това е смисълът на ваксините - хората ги правят, за да не се разболяват, стана ясно още от думите ѝ.

"Хората в момента не ходят при личните си лекари. Изследванията са концентрирани масово върху Ковид-19", допълни тя. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Бай
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Тоест трябва да изчакаме 2 години, за да видим ще има ли странични реакции Сигнализирай за неуместен коментар