Обнадеждаващо изследване: BioNTech близо до ваксина срещу множествена склероза

Около 2,5 млн. души по света страдат от заболяването

10.01.2021 | 08:12 Редактор: Ивет Арабова
Обнадеждаващо изследване: BioNTech близо до ваксина срещу множествена склероза

Задава ли се скоро ваксина срещу множествена склероза? Базираната в Майнц компания BioNTech работи върху имунизиращ противовъзпалителен препарат, а първоначалните проучвания са обещаващи, информира германското издание "Билд".

Множествената склероза е автоимунно заболяване с различни форми на протичане, при които хроничните възпаления се развиват в централната нервна система и водят до тежки увреждания. Симптомите на болестта (мускулни крампи, изтръпвания) понякога могат да бъдат потискани с медикаменти. По света около 2,5 милиона души страдат от множествена склероза. 

Германската фирма BioNTech в колаборация с други изследователски институти, сред които университета "Йоханес-Гутенбург" в Майнц, представи обнадеждаващо изследване, публикувано в известното научно списание "Science".

Учените са разработили противовъзпалителна mRNA ваксина, която вероятно предпазва от множествена склероза. При проведените експерименти с мишки болестта не се е проявила. Животните, които вече са били с МС и получили препарата, имали значително по-леко протичане на заболяването. 

Ваксината съдържа специфичен антиген, който предотвратява проблемна възпалителна реакция на организма. Следва да бъдат направени допълнителни проучвания и изследвания, за да се докаже ефективността на препарата. 

Снимка: Bloomberg/Nathan Laine

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
На пфазер ваксината причинява деменция. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хайде, това ще е чудесно! Сигнализирай за неуместен коментар