България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще се откажат ли хората от гласуване заради Ковид?

Коментар на Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч"

06.01.2021 | 08:55 Редактор: Искра Ангелова

Неусетно изборите за нова власт наближиха. Пандемията обаче поставя много въпросителни - на първо място трябва ли вотът да се отложи, за да гласуват повече хора без притеснения, че ще се заразят. Президентът вече разговаря с медицинските специалисти по този въпрос.

Управляващите от своя страна са категорични - изборите трябва да са в края на март, а за тези които са болни или се страхуват да се заразят,  ако имат желание, ще бъде създадена възможност да гласуват. 

"Резултатите, които днес коментираме, са част от редовния тримесечен мониторинг на агенцията. Проучването, за което говорим е за 15 - 21 декември. Важно е да го уточним, защото тогава бяхме в пик, нарастване на втората вълна на Ковид-19. Изключително поляризирано обществено мнение", каза социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова за "България сутрин".

Тя коментира, че 43% от хората смятат, че е по-добре изборите да се проведат по-късно - през пролетния период, когато очакванията са за затихване на вълната.

"Никой не може да бъде сигурен. Медицинските специалисти не могат да бъдат категорични как ще се развие пандемичната ситуация. Има очаквания за по-благоприятна ситуация. Но 42% смятат, че изборите трябва да се проведат в първия възможен момент. Поляризираното мнение ще доведе до противопоставяне в рамките на кампанията", допълни Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Социологът подчерта, че повечето от хората от тези 43% са такива на средна възраст. Хора, които са от рисковата група и със заболявания.

"Има един фактор, който също е важен. Това не е страхът от заразяване, а изместването на политическите дилеми. В тези 43% виждаме и хора, които са от бизнеси, които са затворени. Те казват: "Нека изборите са по-натам, нека видим първо какво ще стане с икономиката." Когато хората са съсредоточени върху здравни проблеми, политическите внимание остава на втори план", подчерта Боряна Димитрова.

Тя каза още, че на въпроса: "Ще участвате ли в парламентарните избори", "Алфа Рисърч" регистрира 49,5% желание за участие на изборите. А по думите ѝ това е доста нисък дял.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС / Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК