"Алфа Рисърч": 6 партии влизат в следващия парламент

Какво ще бъде решаващо при предстоящия вот?

05.01.2021 | 13:53 Редактор: Ралица Братанова

6 партии влизат в следващия парламент, ако изборите бяха днес, сочат предварителните данни на проучване на "Алфа Рисърч".

Според него в 45-то Народно събрание ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, формациите на Слави Трифонов и Христо Иванов, както и Мая Манолова, която вече се коалира с "Отровното трио".

Премиерът и президентът прилагат различни тактики със сходен ефект, смятат експертите. Докато Румен Радев не отстъпва от критичния си поглед върху властта, то тя разчита на оптимизъм, който да ѝ спечели отново челното място на вота през пролетта. 

"Не можем да очакваме от управляваща партия да бъде песимистична в момента, в който се влиза в избори. Има едно златно правило в комуникацията - да те разкритикуват ще има винаги достатъчно желаещи, докато да се каже нещо добро е твоя задача", коментира политологът Татяна Буруджиева.

А постиженията, според експерти, са коз на управляващите за печелене на следващ мандат. 

"Особено като бъде поднесено по правилния начин, ти нямаш аргументи срещу него, особено ако не разбираш какво са направили. Например влизането в ERM2", смята журналистът и финансист Петър Илиев.

Отново икономическите ходове на претендентите за 45-ия парламент ще им осигури място в него.

"Голямата битка на тези избори ще бъде тази - битката за това поле на интерпретации как хората ще преценят кой може да им осигури по-доброто икономическо развитие, възможности и т.н.", допълни проф. Буруджиева.

А между обещанията на кандидатите и очакванията на избирателите и новата година ще бъде тежка в икономически план, прогнозират още експертите. Не само заради пандемията, но и заради вота, по време на който голяма част от администрацията работи на забавени обороти. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК