Политическата 2021 г. - белязана от избори и коронакриза

Коментар от политолозите Георги Киряков и доц. Стойчо Стойчев

04.01.2021 | 22:02 Редактор: Ралица Братанова

През пролетта на 2021 г. в България предстоят важни парламентарни избори. Въпреки протестите и кризата, породена от пандемията, до предсрочен вот така и не се стигна.

"България има нужда от битка на идеи. Да се "счепкат" на политически терен политическите партии, защото има нужда от такъв тип разговори за бъдещото развитие на страната отвъд пандемията", коментира политологът Георги Киряков в предаването "Денят ON AIR".

Политологът Стойчо Стойчев обаче изрази песимизъм относно възможността за политически дебати.

"Никога не може да се постигне съгласие. Не само на политическо ниво, но и на ниво общност не сме склонни да правим компромиси със собственото си мнение и в крайна сметка се надговаряме. Винаги тези, които крещят повече и са по-упорити, побеждават", смята доц. Стойчев.

Според Киряков ролята на Ковид-19 за изборната 2021 г. ще бъде изключително важна.

"Във всички най-важни сфери на страната доминираща тема ще бъде коронакризата", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Стойчо Стойчев изтъкна, че колкото по-далеч от пандемията се проведат изборите, толкова по-безопасно ще бъде за гласуващите.

Относно управляващите, Киряков заяви, че в ГЕРБ има настроения за подмяна на старите "политически кучета" и възможността някои от тях да отидат при Цветан Цветанов е много голяма.

"Ако ГЕРБ възнамерява да окупира овакантеното дясно пространство, би могло да бъде печеливша стратегия. Ако се готви да бъде опозиционна партия, ясно е, че трябва да се разчита на оратори", поясни доц. Стойчев.

Политолозите коментираха и предстоящите президентски избори.

Георги Киряков изрази мнение, че без БСП Румен Радев не може да повтори мандата си и ако види разкол между тях, Бойко Борисов би могъл да се кандидатира за президент.

"Ако слушаме самия Борисов, няма да се яви на избори. Ако се изпълнят прогнозите за фрагментиран парламент, в следващия парламентарен мандат по-скоро ще го видим в ролята му на депутат в парламента", каза доц. Стойчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК