България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

По стъпките на Бил Гейтс: 15-годишният Радостин създава изкуствен интелект

Деветокласникът програмира компютър, който говори и редактира български език

22.12.2020 | 08:13 Редактор: Тодор Петров

На прага на епохата на Изкуствения интелект, в България има едно момче, което вече работи в тази посока. Само на 15 години Радостин Чолаков създава компютър, който говори български - превежда, разпознава и редактира

"Идеята за "АзБуки.ML" дойде, тъй като големи технологични компании са създали техни платформи за изкуствен интелект за обработка на езика, но в тях нямаше задълбочена поддръжка на български език. Моята идея беше да го вкараме в невронни мрежи и изкуствен интелект, които да обработват езика. По платформата работя вече половин година, тя още е в начален етап и самите програми не са напълно готови за използване", разказа деветокласникът в "България сутрин".

Неговата философия е да продължава да подобрява проекта, докато стане наистина полезен за използване - от бизнеса или от образованието.

"Това е бъдещето. Технологиите с изкуствен интелект ще променят ежедневието ни по много начини. Надявам се изкуственият интелект да ни помага, да ни е полезен, а не чак толкова да ни заменя. До някаква степен ще замени някои професии със сигурност", посочи Радостин.

Още докато е на 10 години той започва да се занимава с програмиране. Учил се е сам, извличайки цялата информация от интернет.

"За програмирането видях от леля ми и нейния съпруг, които са програмисти. Те са ми първоначалните вдъхновители. Бях много целеустремен. Хората не трябва да се притесняват да пробват и да грешат. Не трябва да се отказваме. През интернет човек може да научи много неща, винаги ми е бил нужен само един компютър и интернет", сподели Радостин пред Bulgaria ON AIR.

А докато се учи да програмира, с помощта на компютрите той научава и английски език.

Миналата година Радостин създава социална мрежа, стартирала като приложение - AnyGoal, в което хората да си записват задачи и цели. В момента потребителите може да се предизвикват - така социалната мрежа е хем полезна, хем интересна, смята ученикът.

"Искам да създам компания, която да е част от тази технологична революция, променяща света всеки ден. Но не на всяка цена", отбеляза 15-годишното момче и добави, че до известна степен липсва контрол по време на електронното обучение у нас.

Гледайте целия разговор във видеото и повече подробности в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

2
2 rate up comment rate down comment 0
Пецата
преди 3 месеца
Възхитен съм колко интелигентно момче е, браво! Моля Ви за повече такива гости и репортажи! Нека има повече положителни новини и такива положителни примери! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
Znae6t
преди 3 месеца
Бил Гейтс е търговец, а не изобретател. Детето се занимава с програмиране а не с търговия Сигнализирай за неуместен коментар