България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще сработи ли идеята за доброволна казарма?

Според ген. Димитър Шивиков добре обмислена кампания би убедила младите ни съграждани да опитат

17.12.2020 | 08:57 Редактор: Ралица Братанова

Всеки български гражданин между 18 и 40 години ще може да служи в резерва. Това решиха депутатите.

"Анализирайки обстоятелствата, Законът за резерва 8 години е факт. За съжаление не проработи в пълен обем, тъй като би следвало между 3 до 4 хиляди кандидати да сключат договор. Тези хора са в пъти по-малко. Българските мъже, които са преминали подготовка, стават все по-малко", коментира ген. Димитър Шивиков, бивш ръководител на 61-Стрямска бригада и контингента в Афганистан, в "България сутрин".

По думите му тенденцията сочи, че се увеличава броят на кандидатите, но има голям недостиг на военнослужещи.

"Една хубава, добре обмислена кампания, би допринесла и би убедила тези наши млади съграждани да опитат" смята ген. Шивиков.

Той допълни, че в продължение на тези 6 месеца кандидатите ще получават заплата, която ще бъде около 1000 лв. и ще бъдат здравно осигурени.

"Ще усетят духа на българската армия и би следвало да придобият много добри умения. Освен че ще изучат оръжието, ще тестват своята физика и психика при нестандартни условия", посочи ген. Шивиков пред Bulgaria ON AIR.

Депутатите решиха и в часа на класа военнослужещи да обучават учениците в умения, свързани със защитата на родината, и действия за оцеляване в кризи от военен характер.

"За 10 часа в рамките на една учебна година някои няма да разберат, че са минали такава подготовка. Това е повече теория. Учудващо е, че във висшия курс принципът е доброволен. За мен абсолютно задължителна трябва да бъде тази подготовка", коментира още генералът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Ф
преди 3 години
"Заплатите щели да са атрактивни, особено за някои региони на страната."Смятай от кой регион и кой етнос... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
------------
преди 3 години
Моля попитайте го с тези 1000 лв как да живеят семействата на тези мъже, понеже аз не мога да го попитам иначе много искам. Елате служете на държавата и живейте мизерно но с високо вдигната глава. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Petar
преди 3 години
А каква всъщност е идеята на тази глупост? Сигнализирай за неуместен коментар