България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липсата на информация създава антиваксърски настроения у нас

Коментар на Александър Христов и Искра Ангелова в "България сутрин"

15.12.2020 | 09:06 Редактор: Тодор Петров

Неяснотите около ефективността на ваксините срещу коронавируса стават все повече. За липсата на достаътчно информация признават и лекарите. Част от тях са на мнение, че трябва да се натрупа повече клиничен опит за новите ваксини.

"Това го има в целия свят - нещо, което е непознато и неприятно, това е нормална човешка реакция. От друга страна, у нас нещата се случиха достатъчно зле комуникационно. Среда, в която има доста сериозни антиваксърски настроения, лекарите не са чак толкова добре, здравните власти се карат на хората... Реакцията не е неочаквана. Проблемът идва от реакцията на лекарите, които трябва да водят, да убеждават, да дават повече информация", каза преподавател по политическа комуникация и изборни кампании Александър Христов

Той отбеляза, че виждаме първите резултатите от липсващата кампания за ваксините. На мнение е, че говоренето от типа "яко ще се мре, черни чували..." е част от проблема.

"Експерти са преценили, че нещо трябва да случи по определен начин. Политиците са там, за да участват в прокарването на такива експертни мнения и да може всичко да бъде разрешено по най-добрия начин. Имаме нужда от повече информация защо хората не искат да се ваксинират", посочи Христов в "България сутрин".

Актрисата и журналист Искра Ангелова вече е прекарала Ковид-19 и има преки наблюдения върху болестта. 

"Интернет и социалните мрежи изместиха социалните медии и всеки може да се изказва по всичко. Отговорност на официалните медии е да информират обществото по най-акуратния начин", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ обществото ни все повече започва да бъде водено от мистификации и конспиративни теории. Според нея България е взела адекватни мерки, но впоследствие са се намесили бизнес интереси, а у нас има и предпоставки за огромно недоверие към каквито и да било мерки.

"Искам ли да се имунизирам, щом тези политици, към които 20 години се насажда недоверие, ми предлагат... Политиците са също толкова объркани, колкото и ние в момента. Те са изложени на риск много повече от човека, който стои вкъщи", обясни Ангелова и подчерта, че трябва да има рационално поведение и максимално широко обединение.

"Ние сме отдавна и изцяло чипирани. Вчера се срина Google и в Америка не можеха да си спрат електричеството и да си легнат. Сега щял да ни чипира Бил Гейтс, пълни глупости", каза още тя.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Защото не се знае как ще повлияе ваксината, то никой не знае още Сигнализирай за неуместен коментар