България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Задължителен PCR тест: Може ли работодателят да изисква такъв от нас?

Ежедневно ми се обаждат хора, чиито близки чакат пред болница, посочи д-р Мария Петрова

02.12.2020 | 08:23 Редактор: Юлия Христова

Можем ли да станем повече от веднъж част от статистиката заради повторен положителен тест за коронавирус и как са регламентирани нещата законово? 

"Всяка заповед може да бъде оспорена в съда, но въпросът е дали хората, които не могат да спортуват в дните на локдаун, се чувстват дискриминирани. Дали е нужно да се оспорва една заповед в тази ситуация, това е по-големият въпрос", каза за "България сутрин" специалистът по медицинско право д-р Мария Петрова.

По думите ѝ не са изключение казусите, при които отделни хора са принудени да си правят по два PCR теста.

"Идва въпросът кой да заплаща PCR тестoвете, нужен ли е повторен тест, както и въпросът за грешните резултати и карантината", заяви юристът.

"Ако работодател е вменил със заповед периодично тестване с вътрешен акт, това не може да стане против волята на служителите. Всички, които се връщат на работа - лекарите трябва да издават направления за това, а не работникът да плаща от джоба си. Изискването на тест на летище, на граница, не нарушава нашите правата ни", обясни специалистът по медицинско право. 

Според нея не може да приравним PCR тестовете към антигенните, защото те установяват различни неща.

"Ако един човек си направи тест, който е положителен, РЗИ може изобщо да не разбере за това. МЗ възприe много условно препоръката на СЗО да смята за болни само тези, които са с положителен PCR тест. Трябва да се разшири дефиницията и да се "развържат" ръцете на личните лекари", подчерта д-р Мария Петрова.

Пред Bulgaria ON AIR тя допълни, че все още има бутикови болници, които отказват да приемат Ковид пациенти

"Някои лечебни заведения пък - като общинските болници - не са подготвени с персонал, тъй като дълги години бяха неглижирани. Ежедневно ми се обаждат хора, които питат какво да правят, понеже техен близък чака пред болница и не знаят как да действат", допълни адвокатът. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Лабораториите се налапаха Сигнализирай за неуместен коментар