България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кредитен консултант: Много домакинства ще изпаднат в затруднение

Бързият кредит е изключително скъп продукт, който въвлича човек в дългова спирала

30.11.2020 | 08:54 Редактор: Георги Камарашев

Ще успеят ли безработните хора да върнат кредитите си в условията на коронакриза? 

"Успяхме да запазим едни нива на безработицата много по-ниски, отколкото европейските - около 7%. Определени сектори се затрудниха. В другите сектори, които не спряха да работят, хората продължиха да бъдат активни в търсенето на нови кредити и плащането на стари такива. Част от другите хора, които са в риск да останат без работа, се притесняват и влизат в тази статистика и изпадат в невъзможност да обслужат кредитите си", заяви в "България сутрин" кредитният консултант Тихомир Тошев.

По думите му в следващите месеци ще има много домакинства, които ще изпаднат в затруднение заради пандемията.

"Когато изтече мораториумът, ще видим вече хората, които са изпаднали в дългосрочно затруднение, стоят безработни и не могат да обслужват повече кредитите си. Банките ще продължат да са доста гъвкави за тези хора, които продължават да са без работа и доходи. Тези хора ще имат възможността да разсрочат кредита си, да го удължат във времето, да намалят вноските. Моят съвет е, когато свърши мораториумът, хората да отидат в банките, да обяснят затруднението си, за да не се превръщат в лоши длъжници", обясни Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Той съобщи, че по време на коронакризата са възникнали затруднения не само при потребителските кредити, но и при ипотечните такива. Кредитният консултант добави също така, че пазарът на бързи кредити леко нараства по време на пандемията.

Тошев е на мнение, че по отношение на някои от мерките правителството се справило сравнително добре. 

"Тези 4500 лв. безлихвен кредит предпазиха много хора от теглене на бързи кредити. От доста години се говори вече за рисковете от бързите кредити. За съжаление, все още има хора, които не осъзнават, че бързият кредит е изключително скъп продукт, който въвлича човек в дългова спирала, от която много трудно се излиза. Трябва много да се внимава с този инструмент", подчерта експертът.

Той изрази надежда през следващите месеци да се направи конкретно законодателство по отношение на бързите кредити, защото потребителите продължавали да страдат от тях. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
3 rate up comment rate down comment 1
Марияна стоянова
преди 3 години
Здравейте Г-н Тошев Имаме много кредите От банка ТИБИАЙ И от тези бързи кредитеБезработна съм Също така и децата ми и те са в къщи без работаОтчаени сме многок Как ще ги плаща ме Сигнализирай за неуместен коментар