България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зорница Русинова: Не оставихме група да не бъде подпомогната

Правителството подготвя средства за общините за социални услуги, посочи социалният зам.-министър

19.11.2020 | 08:58 Редактор: Радостина Димитрова

Правителството подготвя средства за общините за социални услуги, които ще бъдат разпределяни според броя на услугите. Това заяви в студиото на "България сутрин" заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

"Има домове за възрастни, които се нуждаят от персонал, дезинфекция, преградни стени. Това са средства, които общините ще могат да ползват от следващия месец", поясни Русинова.

По нейните думи и в момента продължават дебатите в парламента за детските надбавки, а ГЕРБ води разговори с ВМРО.

"Целта е да имаме гъвкав бюджет, защото ситуацията се мени седмица за седмица. Универсалните детски надбавки са въпрос на това да подкрепим всички семейства, защото виждаме, че на хората доходите падат, а искаме да подкрепим работещите хора. Мислим за социален кодекс, който да обедини всички надбавки", подчерта заместник-министърът на социалната политика.

Тя добави, че нито една социална група не е оставена да бъде подпомогната. 

"Смятам, че успяваме да задоволим основните потребности с Бюджет 2021. Важно е правителството да чуе и друго мнение, затова не са грешка корекциите в бюджета - ние бързо трябва да приоритизираме средствата, както едно нормално семейство прави", коментира Зорница Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че категорично не планират само до март, а че има някои мерки, които са до този месец, но заради сезонността на плащанията.

"Има много предизвикателства, затова планираме първоначално за зимните месеци, защото те са най-важни в Ковид пандемията", отбеляза заместник-министърът.

По думите ѝ в момента човешка сила трябва навсякъде.

"Общините успяха да организират много доброволци, както има и медицинска подкрепа за възрастните хора, преговаряме с ЕК това да продължи", отбеляза още Русинова.

Относно "зелените коридори" тя сподели, че във всяка една от мерките има различни гледни точки - "трябва хем да опазим здравето на възрастните, хем да не затрудняваме живота им".

За предложените 24 лв. на ден за временно безработните социалният зам.-министър подчерта, че мярката ще важи за сектори, които са затворени със заповед на МЗ, а хората ще си получават парите директно по сметката от Агенцията по заетостта

"Правителството на ГЕРБ винаги е било отговорно към хората", заяви на финала Зорница Русинова. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК