България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Проф. Начев: Обществото е длъжно на лекарите, не спазва лежерните мерки

Липсва контрол, хората да не изпадат в паника, посочи директорът на "Света Екатерина"

19.10.2020 | 08:56 Редактор: Тодор Петров

В Деня на българския лекар с проф. д-р Генчо Начев говорихме за опазването на здравната ни система и здравните специалисти. Според него лекарският дълг е постоянен и са излишни фойерверките, когато има някакъв повод. 

"Обществото е длъжно на българските лекари и на много други професии. Не трябва да забравяме, че не е защото лекарят се е клел, истинските лекари намират тази професия като призвание. Ние обичаме тази професия", заяви директорът на болница "Света Екатерина" в студиото на "България сутрин"

Проф. д-р Генчо Начев смята, че не сме подходили достатъчно сериозно към въпроса с опазването на лекарите. Основната гаранция е спазване на правилата при обличането и събличането на предпазните облекла. Ако не се спазват, рискът от заразяване е много висок, изтъкна той. 

"От 1 до 18 октомври броят на положителните се е удвоил. От март до 1 октомври броят е бил над 5400, за този период е станал 11 хил. Причината е, че не спазваме правилата, а в България те са изключително лежерни. Защо - защото няма конрол! В Италия и Испания, дори сега, когато върнаха кода в Барселона, за да излезеш от вкъщи пускаш SMS и казваш къде отиваш. Ако втори път се налага да пуснеш SMS, обаждат ти се да кажат "сега не може", обясни проф. д-р Начев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в цяла Европа няма футболни фенове по стадионите, но у нас има и те се прегръщат и целуват.

"Привърженик съм на това да има контрол и тези много лежерни мерки да се спазват", настоя проф. д-р Начев, който също прекара коронавирусната инфекция.

"За мен беше един катарзис. В тази мъка успяваш да направиш анализ как си живял, как ще живееш напред. Невинаги силният имунитет е гаранция от заболяване. Има случаи, когато с много висок имунитет се разболяват. Ремдесевирът сигурно не е панацея, но на мен ми помогна", сподели директорът на болница "Света Екатерина".

Националният консултант по кардиохирургия е на мнение, че сега недостигът на медицински кадри се вижда особено отчетливо. Никой не е направил анализ на кадрите, за да каже къде има големи липси, отбеляза той.

"Хората не трябва да изпадат в паника. Да, вирусът е много лош, но смъртността в световен мащаб не е кой знае колко по-висока от обикновения грип. Не трябва да отлагате отиването си при лекар, когато имате хронични заболявания", подчерта още проф. д-р Генчо Начев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Направо сме си айляк тука Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 1 месец
Спрямо други държави наистина са лежерни мерките. Дано не започнат пак рестрикциите, заради хора, които елементарни условия не желаят да изпълняват, колкото и да са безмислени! Сигнализирай за неуместен коментар