Лекар: Държавата изпуска контрола със заразените с Ковид-19

Д-р Димитров сравни България със Сомалия по ниво на контрол на разпространението на вируса

18.10.2020 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Държавата изпуска контрола със заразените с Ковид-19. Тази позиция изрази млад лекар, заболял от коронавирус. И сравни България със Сомалия по ниво на контрол на разпространението на инфекцията.

Д-р Габриел Димитров е специализант по неврология във ВМА. Преди две седмици се оказва, че тестът му за коронавирус е положителен. А симптомите - липса на обоняние, болки в мускулите, хрема, лека кашлица, ниска температура. И се изолира за две седмици. 

Период, през който здравните власти не упражняват контрол.

"Болните от Ковид-19 не са мониторирани, не се знае къде са, не знаем какво правят, да бях отишъл не дискотека - никой нямаше да ми каже нищо, никой не ми се обади през тези 14 дни", каза д-р Габриел Димитров.

По думите му у нас липсва мониторинг върху болните от Ковид-19.

"От РЗИ ни обещаха да направят на 14 ден тест, но те имали нареждане, според което хората, които се лекуват в домашни условия, не могат да получават безплатен PCR тест", допълни той и си задава въпроса колко от заразените биха се тествали доброволно, което е съпроводено с разходи. 

"В момента РЗИ явно изнемогва с хора, които да проверяват болните, апелът ми е да се дават повече пари за тези хора, да се назначават, защото не могат да проследяват всички болни", категоричен е д-р Димитров.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
Марци
преди 3 години
Точно това е начина държавата(и не само нашата),да се справят с пандемията.Видно е,че колегите му не могат да открият нито ваксина нито лекарство и затова трябва час по скоро всички да го преминем,за да не му се дава време,да се развива и мутира до опасни за живота нива Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 0
Зл.Янкова пулмолог.В
преди 3 години
Как се ползва информационната система?През м.май с десетина болни се включваха за помощ и доброволци и студенти. До организация ли е или до умора и претоварване?Само РЗИ достатъчно ли е? Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 2
Човек от фронта,но н
преди 3 години
Та нали ние сме в постоянен контакт с пациентите си,даже и неосигурените! Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Скъпи са тестовете, а малко хора имат излишни пари Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 0
Абу Бъкар Българи
преди 3 години
Прав е човека, та кой ще кихне стотатчка за да потвърди, че е не е носител, ако изобщо заболяването му е минало без проблеми Сигнализирай за неуместен коментар