Проф. Кюркчиев: Изкуственото стимулиране на имунитета може да е опасно

С приемането на витамини също не трябва да се прекалява

16.10.2020 | 12:52 Редактор: Радостина Димитрова
Проф. Кюркчиев: Изкуственото стимулиране на имунитета може да е опасно

"Много преди този вирус SARS Cov-2 е описано, че всяка вирусна инфекция има своя виропатичен ефект и своя имунопатичен ефект – негативните последствия на организма вследствие на свръхреакцията на имунната система", заяви проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница "Св. Иван Рилски".

По този начин той отговори на въпроса защо прекаленото стимулиране на имунната система може да е опасно при Ковид-19.

"Не е ясно при кои хора ще се прояви това, но опитите за предварително изкуствено повишаване на имунитета чрез имуностимуланти, с идеята да не те хване вирусът, са идеална предпоставка това да стане, по мое мнение", подчерта имунологът.

Според него безконтролното вземане на имуностимуланти не е безобидно.

"Това сочи цялостният ми опит. Това е опасно. Имунната система не трябва да е силна, тя трябва да е балансирана и добре регулирана, имуностимулантите също трябва да се дават под лекарско наблюдение – те си имат показания. Такова е положението с приемането на витамините – те също не може да се вземат без необходимост от тях. Това се отнася и за витамин С. Витамин D се препоръчва да има добри нива, защото той има регулаторни функции на бурната реакция на имунната система – като тази цитокинова буря. Пациентите с автоимунни заболявания не са по-уязвима група от останалите към коронавируса", поясни още специалистът.

По негово мнение към края на лятото на следваща година ще има ваксина срещу коронавируса. Засега данните сочели, че той не е склонен да мутира.

"Около 4 на сто от хората в световен мащаб прекарват тежко коронавируса. Това не се променя от началото на пандемията досега. Възрастните хора е добре да си поставят противогрипна ваксина", посъветва проф. Кюркчиев.

От думите му стана ясно още, че от времето на заразяване - дали едновременно или последователно с грип и с коронавирус, ще зависи колко тежко ще протече заболяването на пациента.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК