България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Данните за смъртността са притеснителни, трябва сериозен анализ

Д-р Първанова: Паниката, страхът и изолацията понижават имунитета ни

13.10.2020 | 09:40 Редактор: Ралица Братанова

Нараства процентът на потвърдените нови случаи на заразата. Той вече е 13,5 на сто. За последните 24 часа положителни за Ковид-19 са резултатите на 587 души, починали са 23-ма.

"Данните за смъртността са притеснителни. Данните за позитивните са в рамките на обичайното. Трябва да се направи много сериозен анализ. Още в края на лятото започна това повишаване на броя на починали и в България беше отчетено достигане до осмо място в Европа", коментира специалистът по обществено здраве и бивш депутат и евродепутат д-р Антония Първанова в "България сутрин".

Според нея това се дължи от една страна на застаряващото ни население, а от друга - на късното търсене на медицинска помощ и трудния достъп до нея.

"Не трябва да се паникьосваме и да интерпретираме данните по такъв начин. Паниката, страхът и социалната изолация понижават имунната ни система. Трябва да има позитивна кампания как хората, които имат симптоми, да предпазват останалите и да имат отговорно поведение", смята експертът.

Д-р Първанова допълни, че според данни на НОЩ 80% от хората, които са позитивни, нямат симптоматика и само около 5% се нуждаят от медицински грижи.

"Хората, които имат симптоми, трябва да си останат вкъщи и ако много им се налага, да спазват социална дистанция и да ходят с маска. За останалите въпросът е спорен", заяви Първанова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че лекарите сменят маските си на няколко часа и внимават къде ги оставят, докато това не важи за повечето хора в ежедневието.

Според нея вирусът намалява броя на заразените в края на май и началото на юни, а в есенно-зимния сезон той се увеличава също както при грипа и въпросът е да не се допуска при хора с хронични заболявания и отслабен имунитет.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Архив, БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Лабораториите забогатяха Сигнализирай за неуместен коментар