България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Резолюцията нямала ясна сила, защото се е появила след доклада

Евродепутатът Искра Михайлова с коментар по темата в "България сутрин"

09.10.2020 | 09:15 Редактор: Ралица Братанова

Европейският парламент прие резолюцията за състоянието на правовата държава в България. Евродепутатите гласуваха с 358 гласа "за", 277 "против" и 56 "въздържал се". Сред въздържалите се са и българските евродепутати от ДПС

"Много активно участвахме в обсъжданията на резолюцията, но стоим на позицията, че в този процес, в който се разглежда какво се случва в България, тази резолюция има определено място и то не е с най-голямо влияние", обясни евродепутатът и председател на групата "Обнови Европа" - Искра Михайлова в "България сутрин".

По думите ѝ върховенството на закона и неговото нарушаване, в която и да е страна членка, е проблем на целия ЕС.

Михайлова коментира още, че резолюцията има за цел да обърне внимание на проблеми, които са важни. Според нея една от причините резолюцията да няма ясна сила и позиция, е това, че се е появила след доклада.

"Ние побългарихме дебата, поскараха се българските политически сили, размениха си любезности, забравяйки къде се намират и че става дума за имиджа на страната ни. А от страна на ЕК и Съвета имаше декларации и позиции, основани на доклада, който е резултат на дълги проучвания", допълни Михайлова пред Bulgaria ON AIR.
 
Тя коментира, че ЕК е дала мнението си с доклада, а ЕП с резолюцията и се очаква и Съветът да изкаже становището си.

"В България имаме нужда от честни избори и доверие в изборния процес. Колкото по-скоро те се случат, толкова по-добре", изтъкна Михайлова.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Архив, БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК