ЕП прие критичната резолюция, няма да ни спират еврофондовете

Гласували са 691 евродепутати: 358 - "за" приемането, 277 - "против", а 56 са се въздържали

08.10.2020 | 18:50 Редактор: Георги Камарашев

Европейският парламент прие критичната за България резолюция за принципите на правовата държава и основните права на гражданите.

Гласували са 691 евродепутати: 358 - "за" приемането, 277 - "против", а 56 са се въздържалиОпасност от спиране на еврофондовете за България обаче няма. За това увериха от правителството. 

"Европейско финансиране може да бъде ограничавано и може да бъде спирано по много конкретни причини и те са свързани с дефицити, пропуски в системите за управление и контрол. Финансиране не може да бъде ограничено и не може да бъде спряно вследствие политически скандал. В момента контролната система на България работи добре, бих казал отлично", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

А заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев обобщи събитията от последните дни като несполучлив опит държавата да бъде поругана.

"Смея да твърдя, че някои от евродепутатите се изказаха изключително неподготвени и неспособни за това да оценят и анализират ситуацията в България, защото не я познават", каза Георгиев.

Различно мнение изрази бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова. Според нея резолюцията може да нанесе тежки имиджови поражения за България. 

"Отношението към правителството беше показано по време на дебата и ние чухме такива неща, каквито за нито едно правителство не сме чували. Ние сме под три мониторинга. Имиджово изключително зле за страната, не за нас като граждани, а за нашата политическа класа", обясни Златанова.

По думите ѝ Европа търси вариант да ограничи държавите, в които липсва върховенството на закона.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Слава Богу, че без европарите сме жив зян. Сигнализирай за неуместен коментар