България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Половината от хората по света, живеещи в крайна бедност, са деца

"Важен е въпросът и за неравенствата, които Световната банка поставя", каза Илия Лингорски

09.10.2020 | 08:50 Редактор: Искра Ангелова

Между 88 и 150 милиона души по цял свят ще живеят с по-малко от 2 долара на ден. Мрачната прогноза за екстремна бедност е на Световната банка, а причината е глобалната пандемия от Ковид-19.

За страната ни няма конкретни данни, но правителството казва, че взима всички необходими мерки. Какво ни очаква в следващите месеци?

"Вчера излезе най-мащабният доклад, който Световната банка регулярно прави по отношение на динамиката за бедността по света. Последните 20-30 години са много успешни за справяне с бедността. Особено от периода 90-а година насам, имаме значително намаляване на бедността по света, най-вече в Азиатския регион", каза главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски за "България сутрин.

Той посочи, че по-бавно е темпото със справяне с бедността в Подсахарска Африка, а преди време Световната банка е вдигнала критерия си за крайна бедност от 1, 2 долара на ден на 1,9.

"Големият риск, който Световната банка посочва е, че хора, които не са под прага на екстремната бедност, сега могат да минат. Това са най-уязвимите групи по света. На първо място са децата - половината от хората, живеещи в крайна бедност, са деца. Те са само четвърт от населението, ако прибавим и юношите - стават 2/3 от хората, изпаднали в крайна бедност", подчерта Лингорски пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът коментира, че следващата най-голяма група, която страда от рязкото увеличение на бедността, са жените.

"Важен е въпросът и за неравенствата, които Световната банка поставя. Най-бедните страни нямат тези ресурси, които богатите имат, за да въведат за справяне с кризата. За последните 15 години бедността се премести от градовете в селските райони. Икономически градовете понасят най-силно тежестта на пандемията и на здравната криза", категоричен е Илия Лингорски.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Подоходния критерий за детски надбавки трябва да остане ако се греда заглавието. Сигнализирай за неуместен коментар