България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В голяма част от общинските болници няма интензивни структури

Д-р Неделчо Тотев обясни, че отново има намаляване на пациентопотока

08.10.2020 | 08:50 Редактор: Ивет Арабова

Натискът върху здравните институции се засилва - от последните дни е ясно, че броят на хората с Ковид-19, настанени в лечебни заведения, и онези, стигнали до интензивно отделение, се увеличава. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е категоричен - здравната система е обезпечена, но това не променя тревожната статистика.

"И при нас се забелязва увеличаване на бройката на хората, които изследваме с бързи тестове и са позитивни. Голяма част от общинските болници не разполагат с интензивни структури. Леглата, които се броят, са леглата на вътрешните ни отделения. На тези легла бихме могли да настаним пациенти с Ковид-19, ако се стигне до т.нар. трета фаза", каза председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев в ефира на "България сутрин".

По думите му, откакто е обявено извънредното положение, пациентопотокът рязко е спаднал в общинските болници. 

"Предстои нещо много сериозно, започват да настъпват и вирусните заболявания. Кадровият проблем е сериозен. Единственият изход е тези лекари, с които разполагаме, да бъдат съхранени. Отново има намаляване на пациентопотока. Недостигът във финансовите постъпления продължава и зимата ще бъде трудна", отбеляза д-р Тотев.

Той коментира и приетите от парламента промени в Закона за лечебните заведения, според които управителите на болници няма да могат да имат трудов договор за лекуващи лекари.

"Няма управител на общинска болница, който да е лекар и да не работи по специалността си. Това, което беше прието преди седмица-две, ни изправя на нокти. Дилемата пред нас е дали да останем администратори", подчерта председателят на Сдружението на общинските болници в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Добре де, ако се вземат апарати за обдишване за повече болници, трябва ли това обдишванеда е задължително с интензивно отделение? Не може ли в обикновена болнична стая? Сигнализирай за неуместен коментар