Д-р Брънзалов: Цялата финансова борба с Ковид-19 е на плещите на НЗОК

"Трудът на лекарите в България е неоценен", заяви зам.-председателят на БЛС

07.10.2020 | 22:03 Редактор: Искра Ангелова

Бум на заразени с Ковид-19, а личните лекари ще издават направления за PCR тестове.

"Вече има решение това да се случи.  Не става въпрос само за личните лекари, а за всеки лекар, който работи с пациенти. Критериите не мисля, че би трябвало да се разграничават по нещо от критериите, които действат в момента и тези, по които РЗИ назначава тестовете. Не можем да знаем какъв процент от всички хиляди направени проби се дават от РЗИ", коментира зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов за "Денят ON AIR".

Според него това е парадокс - лекарят, установил първи заболяването, да не може да пусне пациента по пътеката, по която трябва да мине като алгоритъм за лечение.

"Проблемът беше с диагностицирането на пациент с грипоподобни симптоми, дали той е с коронавирусна инфекция или не е. Едно от нашите предложения е това направление да може да се изпраща по електронен път. Ние сме готови за диалог, за да се намери оптималното решение на проблема", допълни д-р Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът посочи, че до момента цялата финансова борба с Ковид-инфекцията е на плещите на НЗОК.

"От резерва е използвана една много малка част, а ние сме до октомври. Ако ще се борим като общество и държава със световна пандемия, трябва да осигурим съответното финансиране. Държавата трябва да помага, за да се справим по-бързо с епидемията, а това няма да се случи с бюджета на НЗОК", категоричен е зам.-председателят на БЛС.

По думите му 1000 лв. за лекарите на първа линия е общо понятие. Според него трудът на лекарите в България е неоценен.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Трябваше още от самото начало да е така, а не да се крадат милиони от дребни душици решили да се облагодеталстват лично. Сигнализирай за неуместен коментар