Здравната ни система няма да рухне, втората вълна - през ноември

"Плисна ни лекичко, за да ни покаже какво ни чака", заяви проф. Николай Витанов 

07.10.2020 | 14:14 Редактор: Тодор Петров

"Здравната система ще издържи през октомври, не се притеснявайте. Здравната система е подготвена", увери математикът от Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов пред Bulgaria ON AIR. Днес регистрирахме рекордните 436 случая на заразени с коронавирус, а още 8 души са починали.

Математикът съобщи, че още през септември са направили изчисления, които са специално за логистиците на здравната система - ген. Венцислав Мутафчийски и главен комисар Николай Николов. Изчисленията са направени на база 30 000 случая в края на октомври - малко повече, отколкото се очаква да бъде реалният брой. 

"Здравната система няма да гръмне през октомври. Очаквахме, че София ще направи голям брой случаи някой ден. Денят беше днес. Това все още не е повод за притеснение, нека видим как ще е през следващите дни. Ако това се задържи, вече ще е неприятно. 8% от тестовете е процент, за който вече трябва да се замисляме", обясни проф. Витанов.

По думите му новата вълна на коронавируса няма как да ни подмине, а въпросът е да я отложим колкото може повече във времето. "Всеки ден е златен, ще ни удари по-малко епидемията. Октомври е преходен, очаквам тази вълна да се развие през ноември. Днес ни плисна лекичко, за да ни покаже какво ни чака, ако не внимаваме. Ние, хората, сме тези, които с правилно поведение може да ограничим разпространението на вируса", каза още математикът от НОЩ.

Анализът показва, че най-често хората се заразяват по време на събития, които се организират в тесни кръгове, коментира доц. Кунчев в интервю за "Дневник". "Не са нито са училищата, нито са демонстрациите, нито е возенето в транспорт. Очевидно е, че вълната, която наблюдавахме досега по-скоро като странични наблюдатели и която рязко вдигна броя на заболелите от новия коронавирус в Испания, Франция, Нидерландия, Южна Германия, Великобритания, сега дава своето отражение на Балканите. Дори и при този рекорд страната ни запазва мястото си в класацията със страните от ЕС, което означа че увеличаването е навсякъде по света", обясни главният държавен здравен инспектор. 

След среща в Здравното министерство се реши: личните лекари ще могат да издават направление за PCR тест, но по строги критерии. Тепърва ще се изяснява по какви критерии ще се издават направления за PCR и какъв ще бъде лимитът.

"Ако искаш да се изследва всеки, който има едно оплакване, темпeратура или запушен нос, тогава трябва да се направи сметка могат ли да се заплатят тези тестове, или не могат", заяви д-р Любомир Киров от сдружението на общопрактикуващите лекари.

Успоредно с това общопрактикуващите лекари ще подготвят алгоритъм за действие през есенно-зимния сезон.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК