Нови мерки при трайно нарастване на инфектираните с Ковид-19

Те няма да бъдат по модела с блокиране на големи селища, подчерта доц. Кунчев

07.10.2020 | 10:36 Редактор: Юлия Христова
Нови мерки при трайно нарастване на инфектираните с Ковид-19

При продължително нарастване на инфектираните с коронавирус е възможно да бъдат въведени нови мерки, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

436 са потвърдените нови случаи за изминалото денонощие при направени 5 431 PCR теста. Това е най-високият брой  за денонощие от началото на пандемията. 8 души са починали, 131 са излекуваните.

Според главния държавен здравен инспектор, високият брой новозаразени се дължи основно на вълната, която тръгна в Европа преди около 3 седмици.

"Очевидно става въпрос за така очакваната есенна, втора вълна. Друг е въпросът колко бързо ще се развие тя, колко ще бъде интензивна, така че да не допуснем здравната система да бъде до такава степен натоварена, че да не може да отговаря на търсенето на медицинска помощ“, посочва той пред БНР.

При по-голямо нарастване на инфектираните с Ковид-19 у нас е възможно да бъдат въведени допълнителни мерки, добави доцент Кунчев и уточни:

"Разбира се, някакви допълнителни ограничения, ако продължава този темп на нарастване, трябва да се обсъдят и да бъдат въвеждани, но веднага искам да успокоя, че те в никакъв случай няма да бъдат по модела на пролетта с блокиране на големи селища", разясни доц. д-р Кунчев.

Относно големия брой хоспитализирани пациенти, той каза, че няма опасност за здравната система, тъй като на този етап са заети около 10-12% от определените за Ковид-19 легла.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
1 rate up comment rate down comment 1
Хари
преди 1 месец
Гола сте вода! Дори не можете да ни информирате обективно. А е нужно само елементарното: ЗАБОЛЕЛИ ОБЩО НОВОЗАБОЛЕЛИ ТЕСТВАНИ ПОЧИНАЛИ ЗА ДЕНЯ ОБЩО ПОЧИНАЛИ ОБЩО ИЗЛЕКУВАНИ и толкоз. Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
Лилия
преди 1 месец
Простотия убийствена, отчайваща, неизмерима, ужасяваща, всеобхватна, опасна , неумолима, потресаваща. Такива са всички невярващи в опасността от вируса. Акъл не може да им се налее! Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Не само е възможно, но е задължително. След като няма зрялост и култура, ще има забрани! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 5
Нина
преди 1 месец