България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма да има изолирани деца, обеща столичен директор

Не повече от пет класа ще са в коридорите по време на междучасията, каза Нина Чанева

15.09.2020 | 09:31 Редактор: Юлия Христова

Около 59 000 първокласници прекрачват училищния праг днес. Заради кризата с коронавируса в по-големите училища ще има тържества единствено за учениците в първи, пети и осми клас, а останалите ще бъдат посрещнати в класните стаи.

Мерене на телесна температура, премахване на кабинетната система на обучение, разделителни линии в коридорите, дистанция, дезинфекция, повече часове на открито, проветряване на помещенията, изолатори за учениците с вирусни симптоми, носене на маски във всички закрити помещения и пожелание в класната стая - това са само някои от мерките, които ще са в сила в училищата през тази година в условията на пандемията от Ковид-19.

Около 300 от общо 700 000 ученици в страната ще започнат новата учебна година от вкъщи. Те ще се обучават дистанционно, а оставането им по домовете е продиктувано от опасения за здравословното им състояние.

"По-особено ще започне учебната година, направени са различни графици. Ще започнем с инструктиране, ще минем на класни стаи. Учениците идват с много желание да са заедно. Първият час на класа ще е много важен", каза за "България сутрин" директорът на 23-то СОУ "Фредерик Жолио-Кюри“ Нина Чанева.

И подчерта, че децата ще влизат поетапно. Училището разполага с три входа, конкретно в това има 38 паралелки.

"Първо влизат децата в 7:30, следващите - през 15 мин. Имам информация за дете от трети клас, за което има запитване за електронно обучение. Имаме ресурс да се справим", допълни Чанева за Bulgaria ON AIR. 

"Думата изолатор въобще не е влязла в терминологията на училището. Имаме малка стая, където може децата да изчакват, ако имат симптоми. Но няма да има изолирани деца. Маските в класните стаи ще са по желание на децата. В големите междучасия те ще са с маски. Имайки предвид различното начало на часовете, не повече от пет класа ще са в коридорите. Учителите ще следят за носенето на маски", обясни Нина Чанева. 

Според нея има промяна в учениците при спазването на дистанцията - стъпки, с които всички щели да свикнат. Родителите били изключително важен фактор за всичко, което се случва. 

"Задължително часовете по физкултура ще са навън, когато е възможно. Няма да имаме два класа на едно място, ще опитаме да не смесваме децата от паралелките, доколкото е възможно", каза още тя. 

"Часовете ще са малко по-различни от досегашните. Ще имаме маски и шлемове. Имахме родителска среща, не биха казала, че има паника сред родителите", каза учителката по италиански език Мартина Бонева в ефира на сутрешния ни блок.

"Децата са малки, имат нужда от общуване. Щастливи сме, че се връщат в клас, защото им е нужно реалното общуване. Присъственото обучение ме притеснява донякъде. Сега е сезонът на вирусите и при всяко кихане, ако се наложи да даваме веднъж месечно по 120-240 лв. за тестове на дете, както и за семействата - не знам как ще се справим", посочи Кремена Неделчев, която е майка на петокласник.

Гледайте целия разговор във видеото

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години