България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Масово ядем пълен с бактерии сладолед

Ешерихия коли има в 3 марки, а в 8 има и колиформи, посочи д-р Сергей Иванов 

25.08.2020 | 08:08 Редактор: Тодор Петров

Оказва се, че в повечето случаи ядем пълен с бактерии сладолед. Лабораторно изследване установи, че едва 3 от общо 11 различни проби, взети от софийски павилиони и колички, нямат замърсяване с ешерихия коли. 

"Ешерихия коли има в 3 марки сладолед, а в 8 има и колиформи. Колиформите са стандартен хигиенен индикатор, а ешерихия коли е индикатор за конкретно замърсяване. Определени щамове от тази бактерия може да доведат до доста сериозни ситуации", обясни микробиологът от Центъра за по биология на храните д-р Сергей Иванов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му замърсяването става по два пътя - от производителя и по време на манипулациите на сладоледа от продавача. Всеки вид сладолед трябва да има отделен прибор за насипване и той трябва да стои в сладоледа, подчерта микробиологът. 

"Миналата година забелязахме, че има неща, където това беше организирано по правилен начин. Това е толкова елементарно правило за продажба на сладолед. И всяка година се забравя", обясни той и отбеляза, че като законодателство у нас всичко е наред.

На въпрос кои храни са носители на ешерихия коли и са потенциално опасни, д-р Сергей Иванов отговори в студиото на "България сутрин":

Ешерхия коли е една от най-разпространените бактерии. В някои храни не трябва да я има изобщо. Може да я срещнете навсякъде, включително в биологичните храни. Естествената тор е като инкубатор за подобни бактерии. Ешерихия коли могат да са изключително сериозен проблем, водещ и до летален изход.

Микробиологът посочи още, че трябва да проработи веригата, когато се обърнем към лекар при стомашни проблеми. Той трябва да подаде сигнал към БАБХ, а агенцията да открие замърсителя и това да не се повтаря.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Оф, сега и това ли не може човек да си похапне?! Сигнализирай за неуместен коментар