Проучване: Масово ядем опасно за здравето сирене

Оказва се, че често млечният продукт е пълен с вода

21.08.2020 | 15:10 Редактор: Искра Ангелова

Масово сиренето на пазара у нас е пълно с вода, алармират от "Активни потребители“. Изследване показва, че по-евтините млечни продукти са обилно напоени с вода. От изследвани 30 марки на пазара, 16 от тях са с над 70% съдържание на вода, което е далеч от държавния стандарт. В 10 от марките процентът е между 62 и 70. А в едва четири - водата е под 56 процента. 

Само една единствена марка сирене е с водно съдържание до 54 %, какъвто е Българският държавен стандарт. Това показват изводите от проучването. 

Според "Активни потребители“ тази измама не е безобидна и не може да се постигне, ако се спазва класическата технология на производство. 

А сирената с високо съдържание на вода, могат да навредят и на здравето, допълват от "Активни потребители“. За това предлагат на Министерство на земеделието да направи спешни промени. 

И съветват потребители да не пренебрегват цената като фактор. 

Подобно е мнението и на Емануела. От години работи в магазин за млечни продукти и е категорична, че не може да се търси качество при евтините сирена.  

И макар, че много клиенти са склонни да да изберат по-ниската цена, Ивайло Димитров е сред хората, които винаги поставят качеството на първо място. 

А според "Активни потребители“ все повече производители се възползват от тази измама, защото повечето лаборатории следят за наличието на палмово маслено, но не и на вода.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК