Сериозен скок в цените на доматите, кашкавала и сиренето

При бананите също е регистрирано поскъпване

04.05.2020 | 09:04 Редактор: Тодор Петров
Сериозен скок в цените на доматите, кашкавала и сиренето

Средните цени на оранжерийните домати на едро в страната в края на предпразничната седмица се оказаха с 63 ст. по високи, отколкото в началото на годината януари. След нова година те са вървели на тържища по около 2,22 лв./кг, а на 30 април - по 2,85 лв.

Интригуващото е, че това става в края април след като през целия този месец цените на горивата бяха много по-ниски отколкото през януари и февруари.

Преди година пък цената оранжерийните домати е била с 8 ст. по-висока. В замяна на това обаче оранжерийните краставици в четвъртък са с 62 стотинки по-евтини и са се търгували на едро по 2,32 лв./кг, но на годишна база е отчетено увеличение от 34 стотинки.

При друга прясна храна, купувана доста от хората - бананите, е регистрирано поскъпване със 17 ст. спрямо първата седмица на годината, а спрямо края на април 2019 г. то е 23 ст. до 2,27 лв./кг.

От останалите 10 най-купувани продукти най-голямо поскъпване от цял лев и половина за година е отчетено за кашкавала тип "Витоша", сочат още данните от сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), цитирани от "Монитор". В последните дни на април 2019 средната му цена на едро е била 10,11 лв./кг, в началото на 2020 стига до 10,60 лв., а в четвъртък бе на ниво от 11,60 лв./кг. Излиза, че за последните 4 месеца е добавено две трети от поскъпването.

Обикновеното краве сирене не остава по-назад и за година също е добавило почти лев към цената и от 6,03 лв./кг на едро, достигна тия дни до почти 7 лв. От началото на януари скокът е с 60 ст. Алтернативата на млечния продукт, също купуван немалко от хората с по-плитки джобове - сиренето с палма увеличи цената си на годишна база със 79 ст. (30,6%) или почти една трета, а спрямо началото на януари с над половин лев или 19 на сто и достигна 3,37 лв. за кило на едро.

От най-купуваните 3 млечни продукта и имитацията единствено при кравето масло има леко поевтиняване. На годишна база пакетчето от 125 грама е паднало с 16 ст. на едро, а спрямо началото на годината - с 9 ст. и в четвъртък е отчетено средно ниво от 2,14 лв. бройката.

Цените на олиото и захарта са поредният парадокс на пазара на едро. На световните борси цените им от доста време падат, а у нас се качват.

Пластмасова бутилка от литър олио през миналата седмица на едро се търгувала на едро средно по 2,12 лв, което е с 19 ст. повече от 2019-та по същото време и 12 ст. над нивото от началото на януари. През миналата седмица нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам се понижи с още 5 долара до 725 долара/т, като тенденцията на поевтиняване върви от началото на февруари, когато цената на суровото украинско олио е била над 748 долара за тон.

Подобна е ситуацията и с бялата захар. Спрямо началото на годината килограмът у нас на едро вече е с 20 ст. по-скъп. През миналата седмица рафинираната захар на борсата в Лондон продължи тренда надолу с нови минус 10.30 долара до 311.70 долара/тон за доставка до края на май. В средата на февруари котировките са били от 407 до 429 долара за тон или спадът е със стотина долара, сочат данни на Софийската стокова борса (ССБ).

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
Елена
преди 3 години
Да видим какво ще се случи с цената на агнешкото... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 3 години
При всички стоки е регистрирано поскъпване. Всички плодове и зеленчуци са на баснословни цени. После най-обичам да ми се появи някой по телевизията и да започне да обяснява, че трябва да се храним здравословно. При средна цена на доматите - 4 лв., малко трудно. Сигнализирай за неуместен коментар