Скачат цените на свинско, картофи, домати и лимони

Изчерпват се по борсите, защото няма доставки 

30.03.2020 | 14:50 Редактор: Александра Иванова
Скачат цените на свинско, картофи, домати и лимони

Цените на основни храни и зеленчуци тръгнаха нагоре през последната седмица, като причината е недостига им на борсите.

Най-голямо увеличение има при свинското месо, скумрията, лимоните, картофите и доматите, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища, информира "Труд".

Килограм свинско на борсите вече гони 10 лева, след като в средата на месеца цената му беше около 9,18 лева за кг. При лимоните увеличението е с близо 1 лев – от 2,44 лв. за кг на едро на 3,35 лв. за кг. В магазините цената му минава дори 5 лева. С 30 стотинки за килограм са поскъпнали и картофите - на борсата са по 1,24 лв. за кг. Скумрията също е скочила с 30 стотинки, като стигна цена на едро 4,32 лв. за кг.

При оранжерийните домати увеличението е още по-голямо – с 60 стотинки само за няколко дни. На едро килограм от тях се предлага по 2,83 лева.

В магазините и големите вериги основните храни също се продават по скъпо. При олиото увеличението в някои градове стига до 10%, показват данните на земеделското министерство.

"Недостигът на определени стоки е причина за увеличение на цените им, което се дължи на затруднените доставки тези дни и то основно от Турция", коментира пред "Труд" Владимир Иванов, председател на ДКСБТ.

Заради липса на доставки са скочили цените на морковите, картофите и лука на борсите, обясни експертът. А лимоните поскъпват най-вече поради свръхпотребление.

"При свинското месо все още се усеща кризата от чумата по прасетата. Освен това ние внасяме основни количества от Германия и Испания, но сега заради затворени граници и тези доставки намаляха", обясни Иванов.

Очаква се до дни цените на зеленчуците да паднат, защото огромни количества се изсипват по тържищата. А страната ни в момента има най-добрата логистика, допълни председателят на ДКСБТ. По пазарите и в магазина по-ниските цени ще се усетят вторник – сряда, уточни Владимир Иванов.

Според него има дори опасност цените да се сринат, защото идва много стока, а потреблението е свито, най-малкото защото ресторантите и хотелите не работят.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във facebook ТУК