България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коронакриза и скок в цените на дадени продукти заради истерията с вируса

Преслав Райков и проф. Боян Дуранкев с коментар и прогнози за състоянието на световната икономика

26.02.2020 | 08:35 Редактор: Ралица Братанова

Тревожната перспектива, че разпространението на коронавируса може да се превърне в първата наистина разрушителна пандемия в ерата на глобализацията. Тя може да струва 1 трлн. долара на глобалната икономика.

"Реакцията е малко пресилена. Коронавирусът не е явление, което ще се задържи дългосрочно и ще окаже огромен натиск. Има нарушаване на веригите на доставки в големите икономики, има паника в много от нациите, но има и изключителна доза свръхреакция", коментира финансовият анализатор Преслав Райков в "България сутрин".

Според него вирусът се използва за политически цели и за това да се преначертаят възгледите на глобални субекти за това дали глобализацията е добра. 

"Разбира се, че се забелязва световната паника и вероятно ще се задълбочава. Това води до сериозни поражения в икономиката. Например - това, което вече е ясно за 2020 година, е спад на туризма в световен мащаб. Сериозно ще бъдат ударени сектори и като висшето образование", каза икономистът проф. Боян Дуранкев пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира, че търговци и производители се възползват от ситуацията и започват да вдигат цените на дадени продукти.

"Наблюдава се скок в определени продукти, може би трябва да има контролиращ орган, който да следи дали има нерегламентирани търговски практики, но това е и следствие на високото търсене. Хората търсят даден продукт и цената му се повишава", допълни Преслав Райков.

Според него ценовият скок не би могъл да се контролира, а и би бил доста краткосрочен като хоризонт.

Проф. Дуранкев коментира още, че не само коронавирусът е заплаха за икономиката ни, а има и грешки, които се правят в сектора и удрят много по-лошо.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК