Най-богатите в света загубиха $139 млрд. заради страховете от коронавируса

Експерт: Пазарът подцени ситуацията със заразата

25.02.2020 | 12:20 Редактор: Ивет Арабова
Най-богатите в света загубиха $139 млрд. заради страховете от коронавируса

Най-богатите хора в света загубиха 139 млрд. долара заради страховете на фондовата борса, че коронавирусът ще удари световната икономика, предаде агенция Bloomberg.

Това е най-голямата загуба за най-заможните хора от класацията на Bloomberg от октомври 2016 г., когато тя започна да се съставя.

Генералният директор на групата компания LVMH Бернар Арно и собственикът на Amazon Джеф Безос са обеднели с над 4,8 милиарда долара всеки. Притежателят на Zara Амансио Ортега е загубил 4 милиарда долара, а Марк Зукърбърг – 3,48 милиарда долара. Състоянието на останалите милиардери от първата десетка е намаляло с най-малко 2,3 милиарда долара, информира БГНЕС.

"Пазарът подцени ситуацията с коронавируса. Сега вече е ясно, че той нанесе огромни щети на китайската икономика и не е ясно кога тя ще се възстанови. В тази връзка върви разрушаването на многобройните глобални търговски вериги, свързани с Китай. Неяснотата е огромна. Кога ще излезем от ситуацията и как ще стане това не е ясно“, коментира експертът от американския институт CSIS Скот Макдоналд.

Пекин информира СЗО за появата на коронавируса в град Ухан на 31 декември 2019 г. Броят на заразените в Китай достигна 77 658 души, общият брой на починалите – 2 663, броят на новите случаи на заразяване за денонощие достигна 508. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК