България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ето как да се предпазим от разпространяващия се коронавирус

От нашата дисциплина зависи да не се заразим, посочи доц. Михаил Околийски

25.02.2020 | 10:10 Редактор: Тодор Петров

На територията на страната няма регистрирани случаи на заболели от коронавирус. Властите у нас свикаха кризисен щаб и взимат превантивни мерки. Според доц. Михаил Околийски, който е управляващ офиса на Световната здравна организация в София, те са правилни.

"Не виждам нещо, което е нужно да се направи допълнително. Трябва да сме нащрек, от нашата дисциплина зависи да не се заразим. В никакъв случай не трябва да се изпада в паника. Не наблюдавам паника в действията на нито едно правителство. Да, в Италия има над 170 заразени, но смъртните случаи не са повод за паника. Има 7 починали, но смъртта касае по-скоро възрастни хора и такива с хронични заболявания", обясни доц. Околийски пред Bulgaria ON AIR.

Той не смята, че е въпрос на време заразата да дойде в България. По думите му има шанс да се ограничи разпространението на заболяването

"Надяваме се, че пикът е достигнат, но не можем да бъдем сигурни. Екип на СЗО заминава за Иран, за да работи с иранските власти в тази локална епидемия. Нашият генерален директор е в Белград, за да работи с Министерството на здравеопазването на Сърбия", обяви доц. Околийски.

В ефира на "България сутрин" той подчерта, че българите може да се научим как точно да се предпазваме от инфекция. Миенето на ръцете по правилен начин е от много голяма важност, а ние невинаги знаем как да го правим, отбеляза представителят на СЗО. 

"Избягването на хора със симптоми е ключово. Ако спазваме това нещо, има много голяма вероятност да не се заразим", настоя доц. Околийски и категорично отхвърли информацията за открита ваксина срещу коронавируса. Той е на мнение, че се очаква разпространението на вируса да спада с идването на по-топлите месеци.

"Няма смисъл да се изследваме за коронавирус, ако не сме развили симптоми на заболяването. Най-важната препоръка е запазването на спокойствието и изследването на пътя на болестта", завърши доц. Михаил Околийски.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК