България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пулмолог: Жертви на коронавируса са основно възрастни хора

Колкото сме по-здрави първоначално, толкова по-трудно ни поваля вирус, посочи д-р Александър Симидчиев

25.02.2020 | 08:39 Редактор: Юлия Христова

Премиерът Борисов свика извънредно Съвета по сигурността заради коронавируса. Все по-често се питаме дали ще има специални мерки по границите и един много важен въпрос - ако човек поиска, ще може ли да си направи тест за коронавирус.

"Направиха се много неща, страната е готова, имаме национален план и комитет за борба с евентуална епидемия. За разлика от предни години нещата са организирани. Не знаем много неща за коронавируса, не знаем точно какъв е процентът на заразяемост - около 90% от хората, които се излагат на него. Загиват по-възрастните хора и тези с хроничните заболявания", посочи за "България сутрин" пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той съобщи, че си е направил експеримент и се оказало, че хората са изкупили маските от аптеките. 

"Преди да сложим маска трябва да изчистим ръцете си с продукт, съдържащ спирт. Светлата част, с твърдата пластина на маската, трябва да е към носа, тя трябва да е плътно около цялата част на лицето", посочи лекарят.

По думите му веднъж ползвана, максата вече е заразена. Само кашлящите имало смисъл да носят маски и веднъж ползвана, тя трябва да се изхвърли на подходящо място като биологичен отпадък. Когато усетим, че става влажна, трябва да я сменим с нова. 

"Няма с какво да се замени, не може да се ползва шал или друга маска за многократна употреба", подчерта д-р Симидчиев. 

По думите му не бива да се поддаваме на инфодемията - прекалено многото новини по темата.

"Да няма паника и да сме организирани е изключително важно. Колкото сме по-здрави първоначално, толкова по-трудно ни поваля вирус. Няма смисъл от правене на тестове, ако човек няма симптоми, а само се съмнява", допълни той за Bulgaria ON AIR.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК