България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Недостиг на маски в аптеките, намаляват термометрите и дезинфектантите

Николай Костов обясни, че дори в грипни епидемии не е имало такъв дефицит

19.02.2020 | 08:23 Редактор: Ралица Братанова


В сезона на настинките, грипа и истерията около коронавируса се оказва, че българите се запасяват. В аптеките в страната са намалели количествата на термометри и дезинфектанти.

"Една от групите, в които има дефицит, е на маските заради търсенето извън България. Наблюдава се интензивно купуване на термометри и почват да намаляват наличностите, но няма проблем към този момент", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в "България сутрин".

По думите му дори в грипни епидемии не е имало такъв дефицит на маски, какъвто има сега.

Едно от опасенията на фармацевтите е, че част от субстанциите, които се използват за някои лекарства, идват именно от Китай.

"Китай е най-големият производител, а понякога единствен. Тъй като не работят някои от заводите, е нарушена веригата от доставки. Има запаси. Ако се възстановят до един месец доставките, повечето хора няма да усетят", посочи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Идопълни, че са засегнати доставки във всички индустрии, а не само във фармацията. 

Жители на Пловдив пък алармираха, че в града липсва жизненоважно лекарство за онкоболни.

"Има най-различни причини за липсата на лекарства. Важен фактор е смяната на опаковката заради верификацията. Има и пререгистрация. Това понякога трае 5-6 месеца и засяга всички лекарства едно по едно", обясни Костов пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и идеята на Българския фармацевтичен съюз за т.нар. такса "рецепта".

"Не е заплатен добре трудът на фармацевтите. В момента таксата се плаща от Здравната каса, а не от пациента - 2 лв. за отпускането на рецепта. Това е крайно недостатъчно и трябва да се намери начин да бъде решено, защото поражда социални проблеми. Не всички аптеки искат да изпълняват тази дейност", коментира още Костов.  

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК