Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Има ли опасност за България от новия вирус?

Носенето на маска ни предпазва частично

21.01.2020 | 21:55 Редактор: Искра Ангелова

Нов вирус се разпространява със заплашително бързи темпове в Китай, а починалите се увеличават с всеки изминал ден. Общият брой на заразените е близо 300 души, а 10 са в критично състояние. 

Има ли опасност и за България?

"По отношение на вирусите - медицината не е достигнало онова ниво, което е достигнала с антибиотичната ера по отношение на бактериалните инфекции. Този вирус, който се появи в Китай най-напред, е свързан с пребиваване в един пазар за морски дарове. Но каква е връзката между този пазар и вируса все още не е ясно", каза бившият здравен министър д-р Мими Виткова в предаването "Денят ON AIR".

Според нея винаги има опасност от мащабна епидемия, тъй като вирусните заболявания се разпространяват със скоростта на самолетите. "Динамиката и преместването на хората от един континент на друг - е въпрос на часове. Мерките, които ще се вземат там, ще бъдат в извънреден порядък".

Бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков също коментира темата и посочи, че най-вероятно режимите на летищата и пристанищата ще се затегнат от гледна точка на хигиенните изисквания.

"Хубавото е, че Световната здравна организация взе мерки веднага. Предприеха се и локални мерки в самия регион, където е открито заболяването", допълни той.

Д-р Мими Виткова препоръча да се избягват местата, където са събрани повече хора, а тези, които вече са заразени, да се изолират. При начални симптоми - веднага да се посети лекар.

"Носенето на маска ни предпазва частично, няма пълна защита от вирусите, но все пак е добре е да се слага", каза д-р Спас Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бившата здравна министърка коментира и скандала с разликата между цените в лекарствата. "Различният прочит, който ни дава Законът за обществените поръчки, поставя в различни категории публичните лечебни заведения, които са държаваните и общински болници, и съответно частните болници. Законът разделя болниците в тези категории."

"И когато законът позволява на една болница да вземе пари от касата на пределната цена, на която е регистрирана, защо да не възползва частната болница?", попита тя.

Д-р Виткова допълни, че промяната, в която са извадени частните болници от задълженията да правят обществени поръчки, е направена през 2016 г. 

"Ресурсът, който се ползва в частните и държавните болници, е един същ", каза още тя.

Според д-р Спас Спасков за разликата от 700% не трябва да се търси причина в закона за обществените поръчки. "Друга е причината и там трябва да се насочат усилията на разследващите. Такава разлика в цената е нетипична и трябва да се разследва", категоричен е той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Вижте целия разговор във видеото!