Шефът на БЛС: Трябва драстично да се намали доплащането на лекарства

Според д-р Иван Маджаров не трябва да се повишава здравната вноска

18.02.2020 | 22:10 Редактор: Ивет Арабова

Кога да очакваме актуализация на клиничните пътеки? 

"Актуализация на клиничните пътеки имаше скоро. Реална стойност за извършената дейност ще има, когато плащането се случва по друг начин. В обозримо бъдеще не виждам перспектива това да се случи в следващите година или две", каза в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Според него въвеждане на единна здравна карта ще може да позволи да имаме поглед върху процесите.

"Повечето болници имат добре организирана информационна система за пациентите. Остава последната стъпка - тези отделни парченца да се обединят в едно цяло. Твърде екзотично ми се струва предложението за райониране на здравеопазването", коментира д-р Маджаров.

По думите му всяка изминала година болниците стават все по-модерни и навлизат нови медикаменти в страната.

"Огромната част от доплащанията на пациентите са за лекарства за домашни лечения. Това доплащане за лекарства трябва драстично да се намали", добави председателят на БЛС.

По негово мнение не трябва да бъде повишавана здравната вноска.

Д-р Иван Маджаров коментира и темата за липсата на кадри в здравеопазването и заплатите на лекарите и медицинските сестри.

"Липсата на лекари е проблем не само за България, ние ставаме донор на добре обучени кадри за високоплатените страни. Има много добре работещи държавни, общински и частни болници", изтъкна той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът на Ганиела Ангелова бе категоричен, че в големите градове болниците трябва да бъдат на конкурентен принцип, а в по-слабо населените градове държавата рано или късно трябва да вземе мерки.

"Рейтинг на болниците може да има там, където може да сравним нещо. Няма как една болница в обезлюден район да бъде сравнявана с такава в регион с много болници. Правилен е пътят да има рейтинг, защото това дава информация коя болница осигурява качествени грижи", смята д-р Маджаров.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК