СЗО: Светът да се подготви за глобална пандемия от коронавирус

В Италия, Иран и Южна Корея се наблюдава бум на новозаразени

25.02.2020 | 07:48 Редактор: Тодор Петров

Светът трябва да се подготви за глобална пандемия от коронавирус, предупреждава Световната здравна организация. Според институцията все още е твърде рано да бъде обявена подобна крайна мярка, но страните трябва да имат готовност това да се случи. 

Пандемия се обявява в случаите когато има зараза, която лесно се предава от човек на човек и е разпространена на много места по света. В момента в Италия, Иран и Южна Корея се наблюдава бум на новозаразени. В Китай, откъдето тръгна вирусната инфекция, са регистрирани повече от 2600 жертви и над 77 000 заразени

Повече от 1200 случая на болни от щама Ковид-19 са потвърдени в над 30 държави по света. В Италия загиналите от коронавируса вече са 7. В Южна Корея те са 8, като в страната се съобщава за 60 нови случая, с което общият брой на заразените там достигна близо 900. 

Италианският премиер Джузепе Конте предупреди за тежки щети върху икономиката, заради разпространението на щама в страната. 

"Икономическите последици могат да бъдат много силни. Понастоящем смятаме, че ще има негативно отражение върху икономиката, но все още не сме в състояние да прогнозираме какво ще се случи. Би било безсмислено да се приемат ограничения, като граничен контрол в разрез с Шенгенския договор", заяви той.

Премиерът на Италия е разговарял с представители на всички региони. Обяснил е, че това е мярка, която не е в обхвата на длъжността му - напълно неефективна, напълно невъзможна за изпълнение.

Добри новини идват от Франция и Виетнам, където всички болни от коронавируса са излекувани. Китай също действа по проблема, като учените скоро се надяват да има ефективно лекарство срещу вируса. Клиничните изпитания вече са започнали.

Д-р Хе Жимин от Ведомството за интелектуална собственост на Китайската народна република Китай е започнал клинични тестове на лекарство срещу коронавирус в няколко болници в Ухан. Резултатите от тях ще бъдат готови на 27 април 2020 г.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК