Съветът по сигурността със спешни мерки и стратегия за коронавируса

Граждани могат да бъдат тествани за заразата само по лекарско предписание

24.02.2020 | 18:20 Редактор: Кристина Крумова

Премиерът Борисов свика извънредно Съвета по сигурността заради коронавируса. В рамките на срещата бяха обсъдени данните за заболяването, предприетите мерки, които се взимат у нас и в чужбина, както и стъпките, които ще бъдат взети занапред.

Преди началото на заседанието беше дадено разяснение, че граждани могат да бъдат тествани за наличието на коронавирус само, ако проявяват симптоми и само по лекарско предписание.

"Изследването е безплатно и се извършва само по лекарско предписание на лежащо болен. Човек, който още не е развил заболяването не може да се изследва, защото тестът не може да докаже вирус, ако той е в малко количество и не е предизвикал заболяване", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Министър-председателят Бойко Борисов поиска всички медицински екипи във всички лечебни заведения у нас да знаят как да реагират при евентуален случай на коронавирус на територията на страната. Утре ще бъдат проведени занятия, в които ще бъдат включени екипи на ВМА и летище "София". До утре сутрин ще бъде изработена стратегия за реакция в ситуация на зараза.

От МВнР съветват българските граждани да не предприемат пътувания до Италия, освен в спешни ситуации. От министерство на образованието препоръчват на училищата да не организират екскурзии до Италия или други страни с регистрирани случаи на коронавирус.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК