Туршията на пазара - с плесен и заразена с ешерихия коли

Предизвиква хранителни разстройства

03.12.2019 | 11:32 Редактор: Тодор Петров
Туршията на пазара - с плесен и заразена с ешерихия коли

Търговци на пазара ни предлагат туршия, която е заразена с ешерихия коли. Причината за това е липсата на хигиена при използваните съдове, както и ускоряването на ферментацията или пък прекалено дългото изчакване за завършването ѝ. 

Тогава туршията е кашкава, има лош дъх и вкус и не бива да я консумираме, защото може да провокира хранителни разстройства.

"В повечето случаи у нас се предлага не туршия, а мариновани зеленчуци. Те са залети с оцет и сол и не са минали ферментация. Не е истинска туршия и това, което се предлага в стерилизирани буркани, тъй като това са консервирани зеленчуци. Търговците пък докарват киселия вкус с оцет и оцетна киселина", коментира пред "Монитор" експертът по качество и безопасност на храните д-р Сергей Иванов. 

Той уточни, че процесът по ферментация всъщност трае най-малко седмица и то когато става дума за малко количество зеленчуци. Когато са в големи съдове, обикновено бидони, може да продължи и няколко седмици, и то при температура от 10 градуса.

Д-р Иванов напомни да не купуваме туршия от отворени и пластмасови съдове. Задължително трябва да наблюдаваме как ни я предлагат и дали търговецът бърка в тях без ръкавици. Това също е предпоставка за зарази.

Често на пазара ни предлагат и туршия с плесен. Това се получава, когато зеленчуците не са покрити напълно с маринатата. Тя трябва да се изхвърли, защото не е полезна за здравето.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК